Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Колко струва една от най-желаните чанти в света – Birkin на Hermès?

Колко струва една от най-желаните чанти в света – Birkin на Hermès?

 

blue jasmin hermes birkin bag

 

Чантите Birkin на луксозната марка Hermès са едни от най-скъпите в света. В началото на юни на 2015 г. беше продадена розова чанта Birkin за рекордната сума от над 220 000 долара. Много анализатори обясниха, че това е добра инвестиция.

Чантите Birkin са мечта за много богати и известни жени. Дори и да имат парите за тях, не е възможно да отидат и да си я купят. Години наред е имало лист на чакащите. Сега се говори, че той е премахнат, но има нови трикове – за да си купиш такава чанта, трябва да демонстрираш постоянна лоялност към марка. Обикновено това означава да купуваш редовно други продукти на Hermès.

Цените на чантите Birkin стартират от около 10 000 долара и както стана ясно на търга в началото на юни – стигат до 220 000 долара.

Инфографика показва колко струва дадена чанта Birkin. Пресметнах колко е в български левове по курса на долара към 30 юни 2015 г.

 

hermes birkin

 

Инфографиката започва с почти „базов“ модел Birkin за около 18 000 долара или почти 32 000 лева. С такава сума човек би могъл да си купи кола.

 

 

За по-скъп модел от крокодилска кожа и с диаманти цената е 52 000 долара или над 91 000 лева, т.е. колкото струва по-скромна къща.

Много от известните дами в Америка носят по-скъпите модели Birkin за около 75 000 долара или това е почти 132 000 лева. Проучване в САЩ сочи, че това е годишният доход, който би направил дадено семейство щастливо, т.е. имат достатъчно средства за добър живот.

А продадената на търг най-скъпа чанта Birkin, която беше купена за над 220 000 долара, в българска валута е почти 400 000 лева.

 

Историята на чантата Birkin е доста интересна.

 

През 1981 г. Жан-Луи Дюма, изпълнителен директор на Hermès, седи до Джейн Бъркин в самолета от Париж за Лондон. Тя била със сламена чанта и едва събирала вътре нещата си. Обяснила на Дюма, че не може да си намери кожена чанта за уикенда, в която да слага повече неща. През 1984 г. Дюма създава черна кожена чанта за Бъркин. Използва модел от 1892 г.

 

 

Бъркин ползва чантата, но после се отказва, защото е много тежка и й причинява травма на рамото. Въпреки това тази чанта се превръща в огромен моден хит.

Чантата Birkin на Hermès е символ на висок статус в обществото.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.