Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Как домът ни да бъде винаги чист? Съвети от една японка – гуру в почистването

Как домът ни да бъде винаги чист? Съвети от една японка – гуру в почистването

 

konmari

 

Мари Кондо е кралица в почистването. Тя докосва нежно всяка вещ и взема важното решение – да я запази или да я изхвърли. Ако реши да я изхвърли, прегръща я и казва „Благодаря!“ за вярната служба. На вещите, които остават, намира най-правилното място в дома. Когато всички вещи си имат място и са си на това място, домът е добре организиран и е лесен за почистване.

 

 

Методите на Мари Кондо се оказват толкова успешни, че печелят хиляди фенове от цял свят. Тя ги споделя под хаштаг #konmarimethod. Там можете да видите фотографии от нейни последователи, които качват снимки от разхвърлените си жилища и после показват каква промяна е осъществена.

Според Мари Кондо всяка организация на вещите в дома трябва да следва точен ред.

Какъв ред да следваме при организиране и подреждане на дома?

1. Дрехи

2. Книги

3. Документи

4. Разни дреболийки

5. Вещи, свързани със спомени – снимки, сувенири

 

Първо се подреждат дрехите. Отделя им се много внимание и точно се преценява коя дреха остава и коя се изхвърля. Дрехите, които остават, се сгъват внимателно и се слагат на тяхното място. Следват книгите, после документите, разните дреболийки и накрая са вещите, свързани с нашите спомени.

 

 

Мари Кондо влиза в класацията на TIME като един от Топ 100-те най-влиятелни хора. Наскоро тя издаде и книга „The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing“, в която помества ценните си съвети как да бъде винаги чист един дом.

 

Видеоклипове от нейни последователи:

 

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.