Рубрики
Начало » Интересно » Константин Иречек за българите, за България и за можещите

Константин Иречек за българите, за България и за можещите

 

K.irechek

 

 

1. Българин с българин не може да се разбере. Те все гръмогласят.

 

2. Българите са много мили с чуждите и бързо ги приемат за свои. Бедата обаче е там, че те много лошо се отнасят към своите си.

 

3. За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.

 

4. Най-великият гений на българите е завистта.

 

5. Българите са много неопитни и самонадеяни; със своите детински неразбранщини бъркат развитието и бъдащността на Отечеството си. Всеки иска да стане министър. Във време, гдето всички трябва да се заловят за усърдна работа, за да уредят и възвисят Отечеството си, занимават се с дребни лични препирни. Свидетелство за това са тукашните вестници, които в Европа са съвършенно без пример по своят си див език и стил. Няма възторг, няма самоотвержен патриотизъм, няма горещата любов за истината и за доброто, няма съгласие (рядко можеш да намериш тука няколко души приятели: единът мрази другия и няма по между им съгласие).

 

6. България е с население 2 милиона души, което е разделено на три групи: бивши министри, настоящи министри и бъдещи министри.

 

7. Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.

 

Топ 5 факта за Константин Иречек: 

1. Константин Йозеф Иречек е роден на 24 юли 1854 година във Виена.

2. Той е чешки историк и автор на първия академичен труд по история на България.

3. През 1881 – 1882 г. е български министър на народното просвещение.

4. Иречек е и герой в произведението на Алеко Константинов – „Бай Ганьо“.

5. Умира във Виена на 10 януари 1918 г.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".