Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » В кралската библиотека на двореца в Казерта

В кралската библиотека на двореца в Казерта

Пътеписи от Италия

 

knigi art caserta 12

 

Кралската библиотека в двореца в Казерта (Reggia di Caserta) се намира в няколко зали и е част от туристическата обиколка из кралския апартамент от 18 век. Библиотеката е изградена по идея на кралица Мария-Каролина Австрийска, съпруга на Фердинанд IV Неаполитански. Кралицата е родена в красивия дворец Шьонбрун във Виена, дъщеря е на свещения римски император Франц I и на известната императрица Мария-Терезия. Сестра е на френската кралица Мария-Антоанета, съпруга на крал Луи XVI и гилотинирана по време на Великата френска революция.

 

Мария-Каролина Австрийска успява да въведе много реформи. Съпругът й Фердинанд IV Неаполитански, който е син на испанския крал Карлос III, не бил добър управник, но тя спечелва доверието му и така по заобиколен начин се намесва в управлението. Изпълнява перфектно съпружеските си задължения – ражда му 18 деца, но се вслушва стриктно в съветите на майка си – известната Мария-Терезия, и така ликвидира испанското влияние в неаполитанския двор.

 

Кралската библиотека се намира в източната част на двореца. Оформена е само за три години. Съдържа богата колекция, подредена по теми от Франческо Кева Грималди (1831-1899). Има 14 000 книги, повече са свързани с европейската и неаполитанската култура, а също така и наръчници за добро управление.

 

Фоторазходка из кралската библиотека в Казерта

30 декември 2017 г., събота

 

 

 

В кралската библиотека бяха разположени книжни шедьоври по време на нашето посещение. В съседна зала се намира кралската колекция от рождественски ясли.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".