Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Къде е Огигия от Омировата „Одисея“?

Къде е Огигия от Омировата „Одисея“?

Островът на Одисей и Калипсо

 

Odysseus_and_Calypso

 

От близо седмица една загадка, поставена от съпруга ми, напълно ме е ангажирала. Къде е Огигия? Всъщност първо трябваше да открия остров, който се споменава в „Одисея“. Това се оказа по-лесната част от гатанката. Сравнително бързо стигнах до отговора – Огигия. Това е митичният остров на Одисей и Калипсо, за който се говори в Омировата „Одисея“. Там е домът на нимфата Калипсо, дъщерята на титана Атлас. На него тя задържа Одисей за 7 години по пътя му към родната Итака след края на Троянската война.

 

Има много версии къде всъщност е остров Огигия. Ето няколко от тях:

 

– остров Гавдос, който се намира до остров Крит;

– остров Гозо в Малтийския архипелаг, където е пещерата „Калипсо“;

– остров Млет в сегашна Хърватия;

– остров Пантелерия – италиански остров в близост до Тунис;

– в Йонийско море до брега на Калабрия в близост до Сека ди Амендолара или до Пунта Аличе на Чиро Марина;

– град Преслав България, според “Regno de gli Slavi” от Мавро Орбини през 1601 г.;

– свързва се и с потъналата Атлантида.

 

Всъщност загадката, на която трябваше да открия отговора, е част от много по-голяма, която малко по малко трябва да разплета. Едната насока беше свързана с Одисей и Калипсо, а другата с принцеса Даяна и Доди Ал Файед. И в двете насоки се оказа трудно търсенето. За наследници на древната Огигия имаше много претенденти, а принцеса Даяна беше посетила много прекрасни острови. В крайна сметка успях да намеря отговора, който ми беше необходим и там действително един от прекрасните плажове носи името на легендарната принцеса.  Остров Гавдос – най-южната точка на Европа.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".