Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Най-старият ресторант във Франция – „La Couronne“ в Руан

Най-старият ресторант във Франция – „La Couronne“ в Руан

Данибон: Пътеписи от Франция

„Короната“ – ресторантът, в който са отсядали крале и кралици и който вдъхновява американската кулинарка Джулия Чайлд

la couronne 15

 

1354 г. –  през тази година във Франция се създава първата странноприемница. Носи името – „Короната“ (La Couronne).

 

la couronne 10

 

„Короната“ се намира до Стария пазар в Руан. В близост до мястото, където е изгорена Жана д’Арк. Също така не е далеч и от Големия часовник – Gros-Horloge, а малко по-нагоре е и величествената Катедрала на Руан.

 

la couronne 9

 

А в къща около този район на Стария пазар е отраснал Пиер Корней – един от тримата най-големите френски драматурзи на 17 век, заедно с Молиер и Жан Расин.

Площадът на Стария пазар е заобиколен от високи, красиви къщи. Това място винаги е било оживено средище за срещи на жителите на града.

 

star plostad

 

В момента там също се събират много търговци.

 

pazar rouen

 

История на „Короната“

 

Всичко започва през 1354 година. Странноприемницата си има първия стопанин – Раул Лепревост (Raoul Leprévost), който плаща на монасите от Saint-Lo наем от 2 су.

Годините текат и през 1431 г. се случва нещо, което остава завинаги запечатано в съзнанието на французите:

През 1431, Раул Бодри, по професия таверниер, вижда през прозорците на „Короната“ как е измъчвана Жана д’Арк.

jana d'arc krust

jana d'arc plo4a

 

Историята ни пренася към 1854 г., когато американски милиардер Корнелус Вандербилт пристига в Руан със своята парна яхта „Северна звезда“. Той разказва:

 

„Всички нямахме търпение да намерим мястото, където е изгорена Жана д’Арк през 1431 г. Като се обърнахме от това място, ние открихме една къща, смятана за една от най-старите странноприемници: Короната…! „

 

la couronne 7

 

Постепенно странноприемницата става „Хотел Короната“, а по-късно само – „Короната“. В нашето съвремие е изискан ресторант.

 

Ресторантът, който промени начина на хранене на американците

 

Това е ресторантът, който променя значително начина на готвене и хранене на американците. Причината: 3 ноември 1948 г., сряда, Джулия и Пол Чайлд спират в „Короната“ за обяд след като пристигат в Хавър от САЩ и пътуват за Париж. По-късно в спомените си Джулия Чайл пише:

 

„Това беше най-вълнуващата храна в моя живот.“

 

За първи път опитва френска кухня в „Короната“ в Руан и се влюбва в нея. Този ресторант става един от любимите на световноизвестната американска кулинарка. Всъщност се превръща в кулинарна звезда по-късно. Твърди се, че именно от този обяд в „Короната“ тя получава вдъхновение за своята бъдеща кариера.

В момента в ресторанта има точно същото меню, което е яла Джулия Чайлд през 1948 г. Цената, която открих на сайта на „Короната“, е 65 евро. Има възможност за две поръчки от това меню и хубаво вино. При двойното меню с вино цената е 172 евро.

 

julia child

Меню „Джулиа Чайлд“ в ресторант „Короната“ в Руан източник: http://www.lacouronne.com.fr/

 

За този ресторант и това преживявани ни разказва и филмът „Джули и Джулия“. В главната роля е Мерил Стрийп като Джулия Чайлд.

 

 

Филмът започва с момента как Джулия Чайлд и съпругът й Пол пристигат във Франция. Обещават си да си намерят уютен, френски ресторант. Движат се по пътя към Руан.

 

julia child 1

 

Така попадат в „Короната“.

 

julia child 2

 

Джулия Чайлд започва със стриди. След това първоначално мисли за основно да продължи с патешко, защото Руан е известен район с това ястие, но сервитьорът й препоръчва специална океанска риба.

 

julia child 3

 

В спомените си тя разказва за това изживяване и за вкуса на рибата. Виното, което пият, е Pouilly-Fumé. Следва зелена салата с винегрет. За финал – кафе с петифури.

 

julia child 4

 

Кулинарната експертка оценява изключително високо ресторанта.

 

 

Менютата на „Короната“

 

В менюто на „Короната“ има още много интересни препратки – с импресионистите: „Impressionist Flavours“ на цена , със „Закуска на тревата“ (Déjeuner sur l’herbe) на цена 25 евро и др.

Главен готвач на „Короната“ е Vincent Taillefer.

 

la couronne 11

 

„Короната“ – място, свързано със знаменитости

 

Грейс Кели нарича мястото „магия“.

Легендата разказва, че винаги, когато тръгвал за Америка и на път за Хавър, Салвадор Дали се хранел в „Короната“. Поръчвал си е „Canard à la Rouennaise“.

В „Короната“ са отсядали много величия – крале и кралици, политици, артисти, художници, писатели, певци, спортисти.

 

la couronne 3

la couronne 1

 

Освен принцеса Грейс Кели, Салвадор Дали и Джулия Чайлд, тук са се хранили Жан-Пол Сартр, Серж Генсбур, Патрик Брюел, Жак Анкетил (петкратен шампион в Тур дьо Франс), Одри Хепбърн, Роми Шнайдер, София Лорен, Ингрид Бергман, Жорж Помпиду, Жак Ширак.

 

la couronne 13

 

Всички те са идвали често в „Короната“ и са оставяли някакво послание за спомен. Такива послания и подписи има в целия ресторант.

 

la couronne 8

 

На някои от звездните посетители са наречени някои залите.

 

la couronne 2

 

Залите на ресторанта

 

В ресторанта има 6 зали.

 

la couronne 4

 

На приземния етаж се намира „Salle des Rôtisseurs“.

На първия етаж – „Salon Jeanne d’Arc“.

Масите са между 35-45 в тези помещения.

 

la couronne 5

 

На първия етаж е и „Salon d’Honneur“, където могат да се съберат стотина души. В този салон се е хранил последният император на Етиопия.

 

la couronne 14

 

На този етаж е и „Salon Grace Kelly“, който е с по-интимна обстановка и е за по-малко хора. Има около 25 места.

На втория етаж има две по-малки зали – „Salon Salvador Dali“ и „Salon Jacques Anquetil“.

 

la couronne 12

 

Мишлен

 

Информация за „Короната“ е поместена в гида на Мишлен.

 

la couronne 6

 

В гида за 2015 г. инспекторът от Мишлен е записал:

 

„Тази нормандска къща, която е „най-старата странноприемница във Франция“, е изключително добре запазена. Очевидно е, че е голяма институция за Руан. Пълна е с душа, идеална е да се наслади човек на класическата кухня… Какъв пример за дълголетие!“

 

Ресторант „Короната“ работи всеки ден от 12 ч. до 14,30 ч. и от 19 ч. до 22,30 ч. Намира се на площад „Стария пазар“ (31, place du Vieux marché) в Руан.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.