Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » „Жената с ябълките“ в Люксембургската градина в Париж

„Жената с ябълките“ в Люксембургската градина в Париж

Пътеписи от Франция

 

jardin du luxembourg 47a

 

„Жената с ябълките“ (La femme aux pommes) – така се нарича една скулптура в Люксембургската градина. Обградена е от красиви цветя.

 

jardin du luxembourg 3

 

Намира се до входа „Одеон“.

 

jardin du luxembourg 2

 

А така също и до ренесансовия Люксембургски дворец, построен през 1615-1631 г. по поръчка на френската кралица Мария Медичи.

 

jardin du luxembourg 44

 

„Жената с ябълките“ ни привлече вниманието, тъй като авторът беше със славянско име и искахме да научим след това повече за него. Скулпторът се казва Жан Терзиеф. Оказа се с руски и румънски произход. Баща му е руснак, а майка му – румънка.

 

jardin du luxembourg 46

 

Жан Терзиеф е роден на 30 януари 1894 г. в Букурещ. През 1919 г. заминава за Париж, за да учи в l’Ecole des Beaux-Arts de Paris. Бил е студент на Антоан Бурдел и на Осип Цадкин. Свързан е с художниците от Монпарнас. Умира на 22 януари 1978 година в Париж.

 

Жан Терзиеф е баща на френския актьор Лоран Терзиеф, на скулпторката Брижит Терзиев и продуцентката Катрин Терзиеф.

 

 

La femme aux pommes е една от най-големите творби на Жан Терзиеф.

 

jardin du luxembourg 45

 

Създадена е за Международната изложба през 1937 година, известно като Exposition Internationale des Arts et Techniques dans la Vie Moderne. Тогава вече витае призракът на Втората световна война.

 

„Жената с ябълките се опитва с чувствената елегантност да премахне ябълките на раздора между народите“.

 

Скулптурата изобразява гола жена, която грациозно е вдигнала ръцете си над главата. В тях държи малки ябълки.

 

jardin du luxembourg 47b

 

Тя иска да разсее дразгите между хората.

 

jardin du luxembourg 47

 

Препратката е към древногръцката митология и известната ябълка на раздора, която е в основата на всички злини. Ерида, богиня на раздора и съперничеството, я хвърля на сватбата на Пелей и Тетида, за да предизвика кавга между трите богини Афродита, Атина и Хера.

 

"Златната ябълка на раздора" (1633) художник: Якоб Йорданс

„Златната ябълка на раздора“ (1633)
художник: Якоб Йорданс

 

В основата на гибелното съперничество бил надписът „На най-хубавата“, тъй като всяка от тях се смятала за най-хубавата. Спорът бил разрешен от Парис в полза на Афродита, богинята на любовта. Тя му обещала най-красивата жена на света — Хубавата Елена. Това косвено довело до започване до започване на  Троянската война.

 

jardin du luxembourg 1

 

Ябълката на раздора е символ как дребни неща и събития могат да предизвикат мащабни, непредвидими и катастрофални последици.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.