Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Фамилните италиански срещи в ресторант „La Pergola“ в Торре дел Греко

Фамилните италиански срещи в ресторант „La Pergola“ в Торре дел Греко

Пътеписи от Италия

 

La Pergola Torre del Greco 16

 

Ресторант „La Pergola“ в Торре дел Греко ни беше препоръчан специално от нашия хазяин, а той е от онези италианци, при които се личи, че разбират какво е хубаво и какво е Долче вита. Естет, интелигентен, а най-вече сърцат човек. Беше сключил и споразумение с това ресторантче и гостите на апартамента му ползваха отстъпка.

 

В последната вечер в Торре дел Греко решихме да посетим „La Pergola“. Беше предновогодишно – 30 декември 2017 г., събота.

 

Ресторантът се намираше на около 500 метра от нашия Airbnb апартамент. Преди да заминем за Италия, бях чела, че „La Pergola“ е особено тачен от местните жители. Не е туристическа атракция, но щом местните италианци го харесват и препоръчват – значи е истинско бижу. Оказа се и чудесно място за приятни фамилни италиански срещи.

 

La Pergola Torre del Greco 1

 

Когато влязохме в ресторанта, нямаше други посетители. Персоналът ни посрещна радушно. Гледаше футболен мач и явно беше важен, но по никакъв начин не показаха раздразнение, че ще ги прекъснем от любимото забавление.

 

La Pergola Torre del Greco 7

 

Избрахме си маса в средата на заведението.

 

В „La Pergola“ все още имаше коледна украса.

 

La Pergola Torre del Greco 2

 

По много неща си приличаме българите и неаполитанците. Не се чувствах изобщо, че съм в чужбина. Имаме много общи неща. Дори и по това, че коледните и новогодишните празници се сливат. Единствено може би разликата е в това, че ние се опитваме да се откъснем от това по-традиционно съществуване и се правим на по-модерни, а при тях е толкова естествено и не се притесняват нито от семейните събирания, нито от начина си на празнуване, нито от това, че нещо не е супер „засукано“ и модерно. И точно в това им е чарът. Остават си автентични и интересни.

 

La Pergola Torre del Greco 6

 

Малко след като се настанихме започнаха да прииждат и други посетители. Всъщност явно в ресторанта щеше да има няколко семейни събирания, защото на 2-3 места бяха събрани по много маси. Влизаха по цели фамилии – от възрастни баби и дядовци, през хора на средна възраст, младежи, до деца и дори бебета. „Фамилията е всичко“, казват италианците и можех да го видя на живо. Младежите не показваха никакво раздразнение, че са на тези големи фамилни срещи и помагаха с правенето на снимки и селфита. Всички се радваха на бебчетата. Направи ми впечатление, че татковците много се грижат за децата. Разхождат ги, показват им атракции из заведението, гушкат ги. Това е нещо, което все пак виждаме и у нас и слава богу – (все още) не е изчезнало. Вече ходещите хлапета минаваха покрай масите из ресторанта и се запознаваха с наборчетата си от другите семейни компании. Много неща отново ми напомниха на България.

 

La Pergola Torre del Greco 23

 

Друго, което силно ми направи впечатление, е колко са стилни жените на 45-50+ години. По-младите не блестят толкова много. Но дамите на средна възраст са просто като кино икони. Ако са без големите си деца и внуците си, едва ли може да им се даде повече от 35 години. И се личи как съпрузите им ги боготворят. Погледнете на снимката тази красива жена с черната коса. Великолепна е! Движеше се като богиня. А мъжът я гледаше с най-възхитителните погледи и до нея стоеше с гордост. С тях бяха и младо семейство с бебче – предположих, че са синът и снаха им.

 

La Pergola Torre del Greco 27

 

Първото ястие на голямата фамилна компания до нас беше туршия. На всеки гост се сервира по една чиния с туршия – много приличаше на нашите. Бях чела, че за района на Неапол това е традиционно коледно ястие.

 

Ние наблегнахме на по-типичните за Италия гозби. Вики яде пица Маргарита.

 

La Pergola Torre del Greco 8

 

За Ники поръчахме пица Маринара и му я пренесохме до София, тъй като не успя да пътува с нас, но си поръча местни ястия. Реших пицата да е от съседското ресторантче.

 

La Pergola Torre del Greco 25

 

Ние със съпруга ми Евгений започнахме с моцарела и прошуто.

 

La Pergola Torre del Greco 12

 

Имаше невероятни рибни предложения, но бяхме обядвали солидно със специалитети с трюфели в хубав ресторант до кралския дворец в Казерта и по тази причина искахме вечерята да е по-лека. Не можехме обаче да не пробваме едно от препоръчваните ястия на заведението – спагети с миди.

 

La Pergola Torre del Greco 18

 

Поднесоха ни и местно бяло вино.

 

La Pergola Torre del Greco 24

 

За десерт се предлагаше сладолед, но предпочетохме да не си поръчваме.

 

Обслужването беше на много добро ниво. Имаше доста сервитьори. Един по-възрастен вземаше поръчките, а млади сервираха и отсервираха. Нашата маса беше обслужвана от трима сервитьори.

 

Цените в заведенията в Торре дел Греко, които посетихме, бяха ниски, а всичко беше много вкусно, бързо приготвено и с качествени продукти. В съседската бакалия, от която пазарувахме и сме с отлични впечатления, също цените бяха ниски, а качеството на продуктите – високо. Единствено с местните вина невинаги случвахме, но имаше и добри попадения.

 

Когато излязохме от заведението, видяхме, че в стаичка до него имаше доста хора. Всъщност имаше възможност да си вземеш храна за вкъщи, която ти я приготвят там.

 

La Pergola Torre del Greco 26

 

Хвърлих поглед към празнуващите фамилии.

 

La Pergola Torre del Greco 28

 

Бяха щастливи, усмихнати и доволни от живота. Тази вечеря за мен беше показателна за всичко, което съм изчела за италианските фамилии и за силните семейни връзки и ценности в Италия и най-вече в района около Неапол.

Фоторазходка из La Pergola в Торре дел Греко

30 декември 2017, събота

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".