Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » „Малката танцьорка“ на Дега в анимирано видео

„Малката танцьорка“ на Дега в анимирано видео

 

Edgar Degas [Public domain, GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

източник: Уикипедия

Ако сте се възхищавали на известната скултура на Едгар Дега „Малката танцьорка на 14 години“ и сте си представяли как танцува, сега можете да сравните вашата идея с анимираното видео, в което младата балерина отново очарова с изящни движения.

 

 

 

 

Скулптурата „Малката танцьорка на 14 години“ (La Petite Danseuse de Quatorze Ans) е създадена през 1881 година от Едгар Дега. Позира младата белгийска ученичка по балет Мари ван Гьотем. Момичето е родено на 7 юни 1865 година. Била е приета като ученичка по балет в Paris Opera Ballet заедно с двете си сестри. Семейството й е било бедно и са живеели в близост до студиото на Дега. Мари печелела по 5-6 франка за 4-5-часово позиране при Дега. На 15-годишна възраст изпада от училището си, заради постоянните ангажименти като модел. След това не е известна нейната съдба.

 

malkata tanzyorka dega

 

Оригиналната статуята „Малката танцьорка на 14 години“ е 2/3 от човешкия размер. Била е моделирана от восък, а така също е била облечена с истинско балетно облекло, палци и туту.

 

След смъртта на Едгар Дега през 1917 г. са отлети общо 28 бронзови статуи, които се намират в различни музеи по света.

 

Dancer_sculpture_by_Degas_at_the_Met

 

Анимацията с малката танцьорка е публикувана от RestaurArs – Фейсбук страница за култура.

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".