Рубрики
Начало » Интересно » Празници » Google Doodle » Гугъл почита Лора Инголс Уайлдър, авторката на „Малка къща в прерията“

Гугъл почита Лора Инголс Уайлдър, авторката на „Малка къща в прерията“

google doodle malka kusta v preriata

Гугъл отбелязва днес с празнично лого 148-та годишнина от рождението на Лора Инголс Уайлдър, авторката на известната книга „Малка къща в прерията“, по която е създаден и популярен детски филм.

Топ 5 факта за Лора Инголс Уайлдър:

1. Тя е родена на 7 февруари 1867 г. в семейство на „пионери“ – заселници, които първи проникват в земи, населявани от индианци.

2. През 1885 година се омъжва за фермера Алманзо Уайлдър. Местят се на няколко пъти и едва през 1894 г. купуват ферма, наречена „Роки Ридж“ и построяват голяма фермерска къща, запазена и до днес.  Имат дъщеря Роуз, която винаги е поощрявала майка си да пише.

3. Във фермата Лора Инголс Уайлдър започва да пише разкази за местен земеделски вестник, а след това въз основа на спомените си като дете оформя романа „Малка къща в гората“, който става много популярен в Америка и писателката получава много писма от читатели с молба да продължи да пише.

4. През 1935 г. е написана и известната книга „Малка къща в прерията“, по която има и детски филм.

5. Умира през 1957 г. на 90-годишна възраст във фермата „Роки Ридж“.

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.