Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Френска кухня и изискана обстановка в ресторант „Le Maupassant“ в Руан

Френска кухня и изискана обстановка в ресторант „Le Maupassant“ в Руан

Данибон: Пътеписи от Франция

 

le Maupassant18

 

Ресторант „Мопасан“ във френския град Руан примамва с изискан стил и вкусни ястия. Разположен е на Стария пазар в норманското градче – място, което е свързано с последните моменти от живота на Жана д’Арк.

 

До Стария пазар в Руан се намират едни от най-добрите ресторанти в града.

 

resto rouen

 

Там е и най-старият ресторант във Франция – „Короната“, вдъхновил американската кулинарка Джулия Чайлд.

 

la couronne 15

 

Избрахме ресторант „Мопасан“ за един приятен августовски обяд. Привлече ни името, обстановката и менюто. Слънцето грееше приятно и седнахме на терасата, където можехме да се наслаждаваме на живота на площада.

 

le Maupassant10

le Maupassant11

 

В ресторант „Мопасан“ се сервира обяд между 12,00 и 14,00 часа. След това затваря и работи отново за вечеря – между 19,00 и 22,00 часа.

 

le Maupassant13

 

В хубавите ресторанти в Руан изключително държат на това работно време. Докато приключвахме нашия обяд – беше вече към 14,15 часа, никой не ни притесни да бързаме, но внимателно бяха почистили и подготвили съседните маси за по-късните вечерни часове. Точно в този момент дойде англоговорящо семейство и искаше да обядва. Възпитано им обясниха, че ресторантът вече не сервира обяд, да заповядат за вечеря. Ако човек не спази тези часове за обяд и вечеря, може и да остане гладен. Голяма част от заведенията работят само тогава, а някои отварят само за вечеря. В крайна сметка това са си съвсем нормални часове за ядене.

 

Обстановката в ресторанта е много изискана. Червено кадифе, тежки завеси, красиви полилеи, огледала, кръгли маси и стенописи – това са акцентите в залата на първия етаж.

 

le Maupassant4

le Maupassant8

le Maupassant12

 

На терасата също беше много приятно. Обслужването беше на изключително високо ниво.

 

le Maupassant1

le Maupassant6

le Maupassant15

le Maupassant14

 

Менюто за деня беше изписано на дъска, която е поставена пред ресторанта.

 

le Maupassant9

 

Това е типично за всички ресторанти в града. Най-често предложенията за деня са комбинациите: салата + основно ястие, основно ястие + десерт или салата + основно ястие + десерт. Обедните менюта през седмицата са на цени 17 евро, 22 евро, 32 евро за различните комбинации.

 

А ето и част от нашия избор:

 

le Maupassant17

le Maupassant2

le Maupassant3

le Maupassant

le Maupassant5

le Maupassant7

 

Bon appétit!

 

 

В близост до ресторанта се намират и още забележителности на града. Районът се свързва с Жана д’Арк, но съвсем близо е роден и френският писател трагик Пиер Корней – един от тримата най-известни френски драматурзи на 17 век (Молиер, Корней и Жан Расин).

 

Тук е и пазарът на Руан, където има и от „пиле мляко“.

 

rouen star pazar 1

 

Един от най-старите часовници в света също се намира в близост – Le Gros Horloge.

 

gros horologe 9

 

На пешеходно разстояние от няколко минутки е величествената катедрала на Руан – Notre-Dame Cathedral, станала изключително известна от картините на импресиониста Клод Моне.

 

rouen catedrala obsta snimka

catedrale de rouen d'orsay 4 kartini

 

На сайта на ресторанта можете да потърсите още информация за историята му и за ястията, които предлага.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.