Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Опознайте Акропола чрез Лего

Опознайте Акропола чрез Лего

Пътеписи от Гърция

Лего реконструкция на атинския Акропол

 

lego acropola ok2

 

Една от големите атракции в Музея на Акропола в Атина е Лего реконструкцията на величествените антични храмове. Намира се на втория етаж на музея в близост до магазина и кафенето. Около макета се събират много посетитетители, които не скриват изумлението си от това, което виждат.

 

Acropol Lego 7

 

Лего реконструкцията на Акропола е дело на австралиеца Райън Макнот, единственият сертифициран Лего професионалист в южното полукълбо на Земята. Той е използвал 120 000 Лего части, за да построи своя макет. Работил е по него 300 часа.

 

Acropol Lego 8

 

Райън Макнот използва минифигурки, за да пресъздаде атмосферата в атинския Акропол.

 

Acropol Lego 15

 

Може да се види дори минифигурка на Елтън Джон, който забавлява модерни туристи. Зигмунд Фройд, посетил Акропола през 1904 година, стои и наблюдава. Английският лорд Елджин, който е пренесъл половината ценни скулптури от Акропола в родината си, е пресъздаден как маха мраморите от Партенона.

 

Acropol Lego 12

 

Лего моделът на Акропола е дарение от Музея Никълсън на Университета в Сидни. Инициативата за дарението е на Майкъл Търнър, главен уредник на австралийския музей.

 

Acropol Lego 2

 

Той получава мейл от Музея на Акропола със запитване дали могат да заемат за определен период Лего реконструкцията, за да успеят да привлекат и по-малките посетители. Търнър премисля една нощ и така решава да се направи дарението.

 

Acropol lego snimka

 

„Това можеше да се случи само в най-смелите ми мечти. След една безсънна нощ, върнах се в музея и казах: „Не, няма да им го заемем. Ние ще им го дадем.“ Британският музей отказва да върне мраморите от Партенона. Музеят Никълсън и Университетът на Сидни даряват цял Акропол!“, шегува се Търнър.

 

Acropol Lego viki

 

Музеят на Акропола се намира в подножието на хълма на Акропола и има директен изглед към Партенона. Той е открит през 2009 година. В него се намират ценни находки, намерени на и около Акропола, а така също и скулптури от Партенона, които лорд Елджин не успява да пренесе във Великобритания преди 200 години.

 

Acropol Lego 1

 

В момента близо половината ценни мраморни скулптури от Партенона се намират в Британския музей и Гърция настоява да й бъдат върнати.

 

Acropol Lego 11

 

Лорд Елджин е бил посланик в Османската империя и със специалното разрешение на султана през 1801-1802 сваля от древногръцкия храм десетки барелефи и статуи и ги транспортира във Великобритания.

 

Acropola LEGO ok

 

Британският музей отказва да върне тези скулптури въпреки постоянните дипломатически настоявания от страна на Гърция.

 

Ето и още снимки от Лего реконструкцията на Акропола:

 

Acropol Lego 16

Acropola LEGO ok

acropola lego prscr

Acropol Lego 19

Acropol Lego 17

Acropol Lego 18

Acropol Lego 14

Acropol Lego 9

Acropol Lego 11

Acropol Lego 10

Acropol Lego 9

 

източници: http://www.theacropolismuseum.gr/http://www.welcometravel.gr/http://metro.co.uk/, Wikipedia

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".