Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Френските макарони на баба Auzou в Руан

Френските макарони на баба Auzou в Руан

Пътеписи от Франция

 

macaron Auzou

 

Подмамващо, красиво, романтично стоеше старата дървена количка за сладкиши през бляскавия магазин за вкусотии на Rue des Carmes. Червени колелета стъпваха на паважа и поддържаха бяла основа, на която в червена рамка имаше две цветни фотографии от Руан, а на по-тясната страна реклама на емблематичните за марката “Сълзи на Жана д’Арк” (“Les Larmes de Jeanne d’Arc”). Стъклената витрина беше акцентът. В краищата й стояха кафеникави спираловидни колони, чиято цел сякаш беше да се акцентира на божествената същност на това, което беше изложено. Като свещена пирамида бяха подредени бежови, розови, цикламени, бледозелени, прасковени и кафеви френски макарони. От двете страни на пирамидата стояха луксозни кутии за макарони и шоколадови бонбони. Жълтите бяха с лика на баба Озу в средата. Червена панделка обхващаше елегантно двата диагонални ъгъла. Белите кутии бяха с изображението на Жана д’Арк. Заобленият покрив на количката беше като купол на свещен храм. На него имаше изображението на възрастната дама, дала името на известните макарони. Ликът й беше обграден от надпис “Les Macarons de Grand’Mère Auzou”.

 

“Истинско удоволствие за очите и небцето!”

 

Това чувства всеки, който се е докоснал до апетитните изкушения.

 

Магазинчето се радваше на отбрана и вярна клиентела. Запомних красива дама с бежов шлифер, тесен бял панталон над добре оформените глезени, бели ниски обувки тип “балеринки” и кафява кожена чанта. Беше с руса коса в стилна прическа до раменете. Изчакваше спокойно да й изпълнят поръчката.

 

Френските макарони са с различни вкусове – ванилия, шоколад, роза, шамфъстък, малина, лимон, виолетка, карамел. Освен сладки, има и солени – фоа гра, трюфел, тапенада, чорисо, сьомга, козе сирене, които допадат на почитателите на изисканата кухня.

 

Слънчево настроение искреше от целия магазин. За това допринасяше яркият жълт цвят в интериора и в буквите на названието “Les Macarons de Grand’Mère Auzou”, изписани от двете страни на ъгловата сграда. Черно-белият ретро портрет на баба Озу гарантираше, че тук всичко е с високо качеството и внасяше чувство за уважение на традициите, гарнирано с елемент на носталгия.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".