Рубрики
Начало » Интересно » Празници » Google Doodle » Гугъл почита Лев Толстой

Гугъл почита Лев Толстой

lev tolstoy

Гугъл почита 186-та годишнина на Лев Толстой с анимирано лого, в което виждаме сцени от известни романи на руския писател.

Топ 5 факта за Лев Толстой:

1. Лев Толстой е роден на 9 септември 1828 година в Ясна поляна, Русия. Произхожда от руския благороднически род Толстой.

2. Той е известен руски писател. Определян е като най-великият романист в световната история. Най-популярните му творби са „Война и мир“, „Анна Каренина“ и „Възкресение“.

3. Толстой е имал и репутация на смел офицер. Участвал е и в Кримската война през 1853 година и в неуспешната обсада на Силистра.

4. Поклоник е на чистите християнски ценности. Създава училища в Ясна поляна, където обучава крепостните си селяни. Живее скромно, отрича експлоатацията и насилието, работи физически труд, отказва се от авторските права върху произведенията си и ги подарява на цялото човество. Оформя свое религиозно течение, чийто последователи са известни като толстоисти.

5. Умира на 20 ноември 1910 г. на 82-годишна възраст.

 

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.