Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » 20 важни урока, които трябва да научи всеки, когато стане на 20 години

20 важни урока, които трябва да научи всеки, когато стане на 20 години

Какви житейски уроци и умения трябва да научи всеки, който стане на 20 години?

 

student-momiche-computer

 

1. Научете се как да помолите за нещо, което искате.

 

Умението да се помоли за нещо, което се желае, е най-лесният начин за бързо издигане в кариерата, споделя потребител в Quora.

 

Хората обикновено се притесняват от отказ, ако помолят за нещо, което искат. Така би се получила неудобна ситуация.

 

Най-добре е това умение да се тренира първо в неработна среда.

 

Съветът е човек да си търси поводи да се поставя в неудобни ситуации като моли за нещо, което желае. Например може да се пита някой продавач на зеленчуци дали може да се купи дадена стока на по-ниска цена.

 

„Колкото повече се поставят в такива неудобни ситуации, толкова повече ще видите, че не са изобщо неудобни“.

 

Разбира се, това не трябва по никакъв начин да се свързва с нагло поведение, а повече се разчита на убедителност и чар.

 

2. Научете се да получавате критика.

 

Когато някой критикува млад човек, обикновено реакцията е негодувание или игнориране.

Зрялото поведение е критиката да се приеме, да се отговори положително на нея и никога да не се мисли лошо за човека, който отправя критиката.

 

3. Научете се как да започнете интересен разговор.

 

Това умение е може би най-недооценяваното от младите хора.

 

Хората с опит знаят, че то е безценно.

 

Ако човек успее да завърже интересен разговор с други хора, това може да доведе до нови контакти, нови приятелства, нови сделки, а най-малкото ще научи нещо ново.

 

4. Научете се да бъдете честен.

 

Когато закъснявате, много  е лесно да хвърлите вината за това върху задръстванията.

 

Зрялото поведение е малко по-различно:

 

„Просто се извини. Не е нужно да давате подробности.“

 

На всички е ясно, че основната причина е, че не сте си планирали добре времето.

 

Дори e по-добре да си признае човек, че не е планирал добре времето си, отколкото да се извинява вечно с трафика.

 

5. Научете се да спазвате обещанията си.

 

Може обещанието да е, че ще отидете на рожден ден на приятел, може да сте обещали да довършите някое задание от шефа си, научете се най-важното нещо – спазвайте си обещанията.

 

Ако не ги спазвате, хората губят доверие във вас и това трудно се поправя.

 

6. Научете се да комуникирате ефективно.

 

Без значение дали става дума за служебен или личен живот, изключително важно е да умеете да комуникирате устно и писмено добре.

 

7. Научете се да показвате добри маниери на масата.

 

Много от важните за хората срещи и интервюта са проведени по време на хранене. Затова е от изключителна важност човек да има добри маниери на масата.

 

Шумното дъвчене, храненето с отворени уста, близането на пръсти или прибори, лакти на масата – всичко това показват само едно: липса на възпитание и на социални умения.

 

8. Научете се да бъдете издръжливи.

 

На всеки човек се случва да има неуспех, да е тъжен или да изпитва чувства на неудовлетвореност.

 

Зрялото поведение е човек да се научи как да се възстановява от премеждията, с които се е сблъскал.

 

До 20-годишна възраст човек е относително спокоен и обикновено не се сблъсква с някакви сериозни проблеми. Това е времето, в което е бил защитаван от своите родители.

 

На 20 години отговорностите пред човек се увеличават, а и ще нарастват все повече, когато стане на 30, на 40 години. Затова е важно на 20 години вече да се научи да се справя с провали и неуспехи и най-вече да успява да се възстанови бързо, за да продължи напред. Това е времето, в което ще може да експериментира, да се проваля, да се връща отново в „играта“. Много е важно на тази възраст да се усвои умението да се изправя човек след провал, да бъде издръжлив и упорит.

 

Животът е пълен с предизвикателства. Когато човек е на 20 години – това е чудесно време да се стегне и да се научи как да бъде достатъчно емоционално и психически устойчив при неуспехи, но и при радостни вълнения.

 

9. Научете се да си управлявате гнева.

 

Най-модерните съвети са да се научи човек да насочва гнева си или разочарованието си към нещо положително. Нови изследвания показват, че гневът може да е чудесен стимул за създаване на творчество. Но първо трябва да се научи да управлява тези бурни емоции.

 

Гневът може да подтикне човек да направи нещо ужасно. Затова на 20 години е хубаво младите хора да се започнат да изучават изкуството как да си владеят и да управляват гнева и да го насочват към нещо позитивно и творческо.

 

10. Научете се да живеете в рамките на възможностите си.

 

На 20-годишна възраст човек трябва да се замисля за своите разходи.

 

Луксът е нещо чудесно, ако можете да си го позволите. Но никога не ставайте роб на начин на живот, който не съответства на вашите възможности, защото това няма как да трае дълго. Научете се да живеете скромно и да спестявате. Едва тогава можете да си позволите да си купите някои „лакомства“, но пак в умерени количества.

 

momche-vlak-relsi

 

11. Научете се да се справяте с отхвърлянето.

 

20-те години са периода в живота на всеки човек, в който той опитва нови преживявания, нови романтични партньори, нови работни места. Не всички опити обаче ще са успешни и ще има отхвърляне.

 

На 20-годишна възраст човек трябва да се научи да се справя, когато е отхвърлен без значение дали е от работодател, университет, романтичен партньор.

 

Отхвърлянето не е изобщо приятно и трудно се преглъща, но човек трябва да осъзнае, че това е нормално явление и се случва. В повечето случаи няма нищо лично в това и изобщо не настъпва краят на света. Едно отхвърляне не трябва да е спирачка за развитието на човек. Той трябва да държи главата си високо вдигната и да продължава напред.

 

12. Научете се да учите без учебник.

 

Ученето не трябва да се ограничава само до времето, в което човек е в училище. Ученето може да бъде навсякъде, по всяко време и с всекиго.

 

Човек винаги трябва да търси нови начини за развиване на интелекта си. Четенето на книги, говоренето на чужди езици, уроците по музика – това са само няколко идеи как може всеки да развие своя интелект.

 

13. Научете се приемате възможностите за промяна.

 

Психологът Дан Гилбърт прави проучвания и показва как хората трудно си представят как ще се променят в бъдеще.

 

Колкото и да планира човек живота си, никога няма как да предвиди как точно ще се стекат обстоятелствата при него, какви възможности ще се появяват и по кой път точно ще тръгне.

 

Затова винаги очаквайте да бъдете изненадани от начина, по който се развива вашият живот.

 

14. Научете се да бъдете търпеливи.

 

Няма никакво съмнение, че е хубаво човек да бъде амбициозен и да преследва целите си.

 

Но не се отчайвате, ако на 25-годишна възраст все още не сте се издигнали високо в кариерата си, не сте си купили къща или не сте новият Марк Зукърбърг.

 

Хубавите неща не се случват за една нощ или за кратко време. Това отнема много време. Изисква много работа, много мислене и премисляне. Изисква много опити и грешки и учене от грешките. За всичко е нужно време и търпение в съчетание с много работа и целенасоченост.

 

15. Научете се как да реагирате с усмивка, когато стигнете своя лимит.

 

Когато стигнете своя лимит, погледнете какво сте постигнали досега и се усмихнете. Равносметката ще ви даде сили да продължите напред, защото ще осъзнаете колко път сте изминали до този момент.

 

16. Научете се да поемате рискове.

 

Това е времето, в което ще поемате рискове. Но знайте, че все още сте начинаещ или обучаващ се в тази сфера. Дайте си време да се учите спокойно да рискувате, да грешите и да се поправяте.

 

Чрез поемането на рискове човек научава какъв е.

 

И все пак – не вземайте важни житейски решения, които не могат да бъдат променени на 25-годишна възраст, съветва психотерапевтът Майк Леъри. Това е възрастта, в която ще сте научили важните житейски уроци, които сте започнали да учите на 20-годишна възраст. Също така 25-годишната възраст е времето, когато вече човек е улегнал и може да вземе по-важни решения в живота си.

 

17. Научете нови умения. 

 

Това е възрастта, в която вече може би ще живеете самостоятелно. Научете се да готвите. Научете се сам да си почиствате жилището. Научете се да шофирате. Трябва да имате поне елементарна представа за най-обикновените лекарства. Научете се да бъдете прецизен в документацията си. Научете се да се грижите за бюджета си. На тази възраст обикновено много хора правят първата си голяма покупка – например, кола.

 

18. Научете се да създавате контакти.

 

Това е изключително важно умение, което ще ви е от полза за цял живот.

 

19. Научете се, че не сте центърът на вселената.

 

Вашите мечти, вашите цели, вашите хобита, вашата кариера, вашите очаквания – да, всичко това е важно, но все пак вие сте човек. Не си позволявайте да се превръщате в робот и да очаквате, че близките ви трябва да ви разберат. Да, можете да работите 7 дни в седмицата по 24 часа и да станете супер успешен предприемач, но тогава няма да има дори с кого да отбележите победите си, защото няма да са ви останали приятели. Отношенията се поддържат и изискват също инвестиция – време и внимание. Не е нормално човек да мисли само за себе си и да не полага грижи за поддържане на близки взаимоотношения с други хора.

20. Научете се да почивате и да се забавлявате.

 

Научете се да отказвате да жертвате ваканцията си в името на по-голямо заплащане.

Научете се, че семейството, близките и приятелите са нещо по-важно от парите и от атрактивните служебни ангажименти.

 

 

Съветите са оформени въз основа на житейски уроци, изведени в Quora и Бизнес инсайдър.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.