Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Новата църква в Делфт е свързана с „бащата на Нидерландия“ и с кралското семейство

Новата църква в Делфт е свързана с „бащата на Нидерландия“ и с кралското семейство

Пътеписи от Нидерландия

nova curkava delft 42

 

Пътеписи от Делфт

 

Новата църква на Делфт, която е разположена в самия център, се виждаше от къщата, която бяхме наели в градчето. Намираше се съвсем близо. Почти при всяко наше излизане минавахме покрай нея или поне я виждахме.

 

nova curkava delft 44

 

Една необикновена история стои в основата на създаването на Новата църква в Делфт. Тя се случила през 1351 година. Чудатият просяк Симон стоял на обичайното си място на централния площад Маркт (Markt).

 

nova curkava delft 32

 

Покрай него минал съграждинът му Ян Кол и му дал нещо за ядене. В този момент се случило чудото. Ярка светлина блеснала върху лицето на Симон. Просякът казал на Ян:

 

„О, мой избрани приятелю, виж как небесата се отварят!“

 

И двамата погледнали нагоре. Появило им се видение – златна църква, посветена на Дева Мария.

 

nova curkava delft 31

 

Скоро след случката чудатият Симон умрял, но вече имал сигурен съюзник, който знаел за видението и можел да се пребори с Градския съвет за построяването на църква на площад Маркт. Ян Кол виждал същото видение в продължение на 30 години. Тогава Градският съвет най-после се съгласил да изпълни молбата му за изграждане на храм на това място.

 

nova curkava delft 38

 

Изграждането започва през 1381 година, а цялият строеж се простира в 3 века. Първо е била дървена постройка, посветена на Дева Мария. След това се изгражда каменна постройка в памет на св. Урсула. През 1393 г. се полага първият камък от църковната архитектура, която трябвало да бъде под формата на кръст. Тя е в готически стил. До 1655 година продължава строежът, а през това време църквата преживява опустошителен пожар, иконоборческа вълна, протестантската Реформация и големият взрив в Делфт от 12 октомври 1654 година, когато е разрушен голяма част от града.

 

Новата църква (на нидерландски: Nieuwe Kerk) се нарича така, защото е вторият голям храм в Делфт. Преди това вече съществувала друга на канал Oude Delft, която вече е позната като Старата църква.

 

Гледка към Старата църква в Делфт

Гледка към Старата църква в Делфт

 

До 1572 година Новата църква е католическа, а след това вече е протестантска. Интериорът е семпъл и липсва декорация.

 

nova curkava delft 3

 

Открояват се красивите бели колони и внушителните сводове.

 

nova curkava delft 16

 

Единствено витражите на прозорците са цветни.

 

nova curkava delft 25

 

Те са на две тематики – библейски и мемориални, например, един от тях възпоменава принц Вилхелм Орански.

 

nova curkava delft 21

 

След протестантската Реформация през 16 век голяма част от католическия интериор и символика са унищожени.

 

nova curkava delft 2

 

Когато влезете в Новата църква, обърнете внимание как са разположени столчетата на вярващите и къде се извършват богослуженията. Те са в самия център на храма.

 

nova curkava delft 26

 

Липсва религиозна символика. Единствено витражите на прозорците напомнят за нея.

 

nova curkava delft 23

 

Основното място на храма е заделено за мавзолея на принц Орански.

 

nova curkava delft 15

 

Около него е оформено пространство с музейна информация за другите представители на кралското семейство и криптата, която не е отворена за посещение.

 

nova curkava delft 6

 

Изложен е и екземпляр на холандската библия и е обяснено, че идеята за превода на холандски е от 1618 г. През 1637 г. преводните текстове са одобрени.

 

nova curkava delft 22

 

Тази църква е свързана с холандското кралско семейство.

 

nova curkava delft 24

 

Началото е поставено с погребването на бащата на Нидерландия, принц Вилхелм Орански, в нея.

 

nova curkava delft 1

 

След него много от представителите на кралството семейство са погребвани в Новата църква в Делфт.

 

nova curkava delft 4

 

И нещо интересно за Вилхелм Орански. Всъщност той е от германското благородническо семейство – Насау, което води началото си от 10 век. На 11-годишна възраст наследява титлата „Принц Орански“ и става част от обкръжението на император Карл V. Твърди се, че е бил любимец на императора, който съветвал сина си и бъдещ наследник Филип II:

 

„Почитай този млад мъж. Той може да ти бъде най-ценният съветник и най-голямата ти опора“.

 

Тогава никой не е подозирал, че с годините Вилхелм Орански и Филип II ще се превърнат в смъртни врагове. Вилхелм, който е възпитаван първо като лутеранин, а после като католик, започнал да недоволства срещу лошото отношение към протестантите и срещу положението местната аристокрация, която нямала никакви права. Така от любимец на императора, от „разглезено богаташко дете“ и от човек, който не влиза в спорове и конфликти, спечелили му прякор на Вилхелм Мълчелия, постепенно се превръща в лидер на местната аристокрация и застава начело на нидерландското въстание срещу испанците. То поставя началото на 80-годишната война и води до формалната независимост на Обединените провинции през 1648 година. Местните легенди разказват, че испанците не могли да се справят с принц Орански и затова прибягнали до хитрост – подкупили предател, за да го убие. Друга версия обаче се позовава на историята, че френският католик Балтазар Жерар бил фанатично вярващ и предан на Филип II. Чул за наградата за главата на Вилхелм Орански и започнал да планира действия как да се приближи до него и да го унищожи. Успял да го убие на 10 юли 1584 г. в Делфт в сграда, която сега е музей за славния принц и носи името Принсенхоф (Prinsenhof). В нея е запазена дупката от куршум на мястото, където е паднал Вилхелм Орански.

 

Предците на Вилхелм Орански са били погребвани в Голямата църква (Grote Kerk) в Бреда, но когато той е убит, Бреда е под испанско владичество. Затова се взема решение да бъде погребан в Новата църква в Делфт.

 

nova curkava delft 9

 

В началото е имало само временен мемориал. По-късно, по-време на 12-годишното примирие в 80-годишната война, известният скулптор Хендрик де Кайзер започва да работи по впечатляващия мавзолей на принц Орански.

 

nova curkava delft 11

 

Той обаче умира преди да го завърши и работа е продължена от сина ми Питер.

 

nova curkava delft 19

 

Мавзолеят е готов през 1623 година.

 

nova curkava delft 20

 

В Новата църква най-впечатляващ е ренесансовият мавзолей на Вилхелм Орански.

 

nova curkava delft 17

 

Изграден е от три вида мрамор – черен, бял италиански от Карара и златист.

 

nova curkava delft 13

 

Около него са разположени гробните плочи на други кралски управници и техните семейства.

 

nova curkava delft 36

 

В църквата е погребан и известният правист Хуго Гроций, един от основателите на международното право. Негов паметник се извисява пред Новата църква.

 

nova curkava delft 29

 

Ако застанете до мавзолея на Вилхелм Орански и погледнте към входа на църквата, ще видите огромния орган. Той има 3000 тръби. Създаден е от Йонатан Бетц (Jonathan Bätz) в периода 1837-1839 г.

 

nova curkava delft 28

 

Органът в Новата църква в Делфт е един от трите най-големи, измайсторени от твореца от Утрехт. И в наши дни работи безотказно. Може да се чуе всяка неделя или по време на концертни изпълнения.

 

nova curkava delft 27

 

Самият творец предрича, че органът ще се ползва без проблеми 200 години след смъртта му.

 

От векове Делфт се разпознава по красивата кула на Новата църква.

 

delft fajton kone nova curkva

 

Строежът й започва през 1396 година и е завършен на 6 септември 1496 година. Кулата претърпява сериозни щети при големия пожар през 1536 г., а по-късно през 19 век е ударена от мълния. Последните видоизменения са направени от холандския архитект Пиер Куиперс (Pierre Cuypers).

 

nova curkava delft 35

 

От тази кула някога учените Ян Корнетс де Гроот (1554 – 1640), баща на юриста Хуго Гроций, и Симон Стевин (1548-1620) извършват гравитационни опити.

 

Кулата на Новата църква в Делфт

Кулата на Новата църква в Делфт

 

Кулата на Новата църква е един от най-големите магнити за туристи.

 

nova curkava delft 40

 

Тя е отворена за посещения и който успее да се качи до върха й, може да се наслади на прекрасна гледка към Делфт, а дори Хага и Ротердам.

 

panorama delft ot novata curkva

 

Много красиво изглежда и синьото сърце на Делфт, видяно от кулата.

 

Синьото сърце прилича на бижу, когато се гледа от кулата на Новата църква

Синьото сърце прилича на бижу, когато се гледа от кулата на Новата църква

 

Качването е по тесни, вити стълби. Няма асансьор. Но по средата има зала с часовников механизъм, където човек може да почине и да разгледа часовника. Общо стълбите са 376 стъпала. Само кулата е висока 108.75 метра.

 

nova curkava delft kula 39

 

Кулата на Новата църква в Делфт е втората най-висока в Нидерландия. По-висока е само тази в Утрехт.

 

nova curkava delft 30

 

Часовникът на Новата църква има 18 стари камбани от майстора Франсоа Хемони и 33 нови камбани. Камбаните на Новата църква забиват за първи път през 1660 година.

 

nova curkava delft kambani 37

 

Първо е имало 36 камбани, които покривали 3 октави. Най-тежката била 3480 килограма. Те били дело на Франсоа Хемони и брат му Питер. В кулата има и камбани, които вече не се използват. Сред тях са и 13 на Франсоа Хемони и 3 на брат му.

 

chasovnikova kula nova curkva delft

 

И в наши дни камбаните на Новата църква могат да се чуят как пеят. Карийон звучи в петък вечер между 19 и 20 часа, а така също във вторник и в събота от 11 до 12 часа.

 

Новата църква и площад Markt в центъра на Делфт

Новата църква е отворена за посещение срещу купуване на билет. Цената за възрастни е 5 евро, за ученици и студенти – 3,50 евро, за деца от 6 до 11 години – 2 евро, а под тази възраст – безплатно. Може да се купят комбинирани билети за посещение на църквата и кулата. Комбинираният билет за възрастни е 8 евро, за студенти и ученици – 5,50 евро, а за деца – 2,50 евро. Билетът дава възможност да се посети и Старата църква, която е на около 10 минути спокойно ходене. Интересна особеност е, че посетителите трябва да се чекират билетите на специални устройства не само на влизане, но и на излизане. Църквата не работи в неделя. Работното време от понеделник до събота е различно спрямо сезоните.

 

nova curkava delft 38

 

Препоръчвам ви да направите снимки от самата църква от по-далечно разстояние – някъде до сградата на Градския съвет. Получават се красиви снимки. Също така хубави панорамни фотографии на Делфт можете да направите от кулата на Новата църква.

 

delft ponorama vstrani

 

В самата църква може да се снима. Обърнете внимание на мавзолея на Вилхелм Орански и на oргана.

 

Сувенири можете да купите от магазина на Новата църква. До него можете да стигнете след билетната каса или при излизане от църквата или слизане от кулата. Има хубави сувенири и добри книги, които са в повечето случаи за Вермеер.

 

Всяко поглеждане през прозореца на хола или на детската стая в къщичката, която наехме в Делфт, ни разкриваше гледка и към кулата на Новата църква.

 

Гледката към Новата църква от прозорец на къщата, която наехме в Делфт

Гледката към Новата църква от прозорец на къщата, която наехме в Делфт

 

Най-вълшебният момент, който ще запомня, е как стояхме със съпруга ми на столчета до прозореца, гледахме живота навън, отпивахме глътка по глътка кафе или хубаво вино, наслаждавахме се на хубавите постройки, а в същото време пееха камбаните от Новата църква.

 

nova curkava delft 41

 

Чувствахме се като в приказка, от която не искахме да си тръгнем.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Делфт – спокойното синьо сърце на оранжевото кралство

Кулата на Новата църква в Делфт – изкачване по стръмни, вити стълби, но с обещание за прекрасни гледки

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".