Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Долче вита » Замъкът на Луи дьо Фюнес

Замъкът на Луи дьо Фюнес

 

zamuk louis de funes big

 

Замъкът, в който е живял Луи дьо Фюнес

Замъкът, в който е живял легендарният френски актьор Луи дьо Фюнес, се казва „Шато дьо Клермон“ (Château de Clermont). Построен е през 1643-1649 г. Намира се на 17 километра от Нант. Бил е собственост на семейството на френския писател Ги дьо Мопасан. Наследява го неговата племенничка, която е и съпруга на Луи дьо Фюнес. По тази причина в замъка живее и великият актьор. През 2014 година имението е превърнато в музей на Луи дьо Фюнес и може да се посещава.

 

 

Външният вид на замъка е запазен в автентичния му вид. Намира се до река Лоара и има прекрасна гледка към околните местности. Сградата е заобиколена от 3 хектара парк и 17 хектара лозя.

 

Луи дьо Фюнес е имал и голяма градина с рози, но вече нищо не е останало от нея. Той обожавал да се занимава със своите рози и дори им давал названия.

 

chateau louis de funes 2

 

Също така много обичал да стои в имението си. Не го блазнел животът на 20 век и шумотевицата на модерните времена. Повече се чувствал като аристократ от 19 век, който обича дома и семейството си и си има своите любими занимания като грижи за розите. Всъщност Луи дьо Фюнес действително е от аристократичен испански род, но затова малко по-късно.

 

Шато дьо Клермон носи трите основни характеристики на епохата, в която е построен:

 

– розови тухли и зидария;

– отличителни покриви;

– стълбище в средата на централната сграда.

 

Château de Clermont през 17-18 век

 

В двете крила на замъка се намират помещенията за слугите. Там, където се свързват с централната сграда, вдясно се намират кухните, а вляво – параклисът. Отвън вляво са разположени стопанските постройки, а вдясно – градините. И още нещо интересно за сградата – годината, в която е завършен замъкът, може би е последната, когато крилете на замъците се свързват с основната сграда. След това има тенденция да се строят самостоятелно.

 

В продължение на 30 години шатото е собственост на френския комик Луи дьо Фюнес, който умира там през 1983 година. През 2013 г. имението е превърнато в музей, посветен на живота и творчеството на великия френски комик.

 

 

И малко за Луи дьо Фюнес:

 

Луи дьо Фюнес е роден на 31 юли 1914 година. Баща му е благородник от Севиля (Испания), а майка му е била дъщеря на виден политик от Галисия. Тъй като родителите им се противопоставят на този брак, младите напускат Испания и се заселват във Франция през 1904 година.

 

Луи дьо Фюнес от малък се занимава с рисуване и свири на пиано. Говори френски, испански и английски. Учил е в Лицей Кондорсе (lycée Condorcet), едно от най-старите и престижни учебни заведения в Париж. В този лицей са учили също Марсел Пруст, Пол Валери, Серж Генсбур и др., а преподаватели са били имена като Жан-Пол Сартр.

 

Приятелите на Луи дьо Фюнес го наричат „Фуфу“.

 

През 1936 година се жени за първи път, но през 1942 година се развежда. Има един син Даниел.

 

По време на окупацията на Париж през Втората световна война Луи дьо Фюнес се влюбва в една секретарка на име Жан Бартелеми дьо Мопасан, племенничка на Ги дьо Мопасан. Било любов от пръв поглед. Младото момиче споделяло, че се е влюбила веднага в „младежа, който свири джаз като бог“. По това време Луи дьо Фюнес се занимавал основно с музика и свирел на пиано. През 1943 година се женят. Имат две деца – Партик (роден 1944 г.) и Оливие (1949 г.). Патрик става лекар, а Оливие се е снимал с баща си в няколко негови филма, а след това става пилот и работи за Ер Франс. Бракът между Луи и Жан е щастлив и продължава до самата му смърт през 1983 година. Съпругата му е винаги до него и се грижи за кариерата му.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.