Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » „Да обичаш Винсент“ – животът на Ван Гог в анимация от маслени картини

„Да обичаш Винсент“ – животът на Ван Гог в анимация от маслени картини

 

van-gogh 3

 

Уау!

 

Това е най-честият възторжен коментар от всички, които са видели трейлъра на филма „Да обичаш Винсент“ („Loving Vincent“).

 

Изгледайте го – истинска магия е:

 

 

Всъщност това е много чаровен и амбициозен проект, който стартира още през 2012 година. Идеята е животът на великия художник Винсент ван Гог да бъде представен чрез творбите му в 80-минутна пълнометражна анимация с маслени картини.

 

van-gogh 2

 

Всеки кадър е маслена картина и то в стила и с техниката на Ван Гог.

 

Loving Vincent3

 

Около 100 художници са създали 56 800 кадри от маслени картини, базирани на 120 известни творби на Ван Гог. На секунда се виждат 12 картини.

 

 

Отнема 2 седмици да се направи 1 секунда от филма.

 

 

 

Сценарият е по писмата на художника до негови близки. Историята първо е заснета в игрален филм, а след това кадър по кадър, е възпроизведена в анимация.

 

 

Режисьори са Дорота Кобиела и носителят на „Оскар“ за най-добър късометражен филм през 2006 г. „Питър и Вълкът“ Хю Уелчман, който е възпитаник на Оксфорд. Продуценти са полската компания Breakthru Films и британската Trademark Films. Част от средставата са събрани чрез платформата Kickstarter.

 

Loving_Vincent

 

Очаква се филмът „Да обичаш Винсент“ да излезе през септември 2016 година.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".