Рубрики
Начало » Интересно » ДОБРО ОБЩЕСТВО » Кои са любимите вина на френския президент Еманюел Макрон?

Кои са любимите вина на френския президент Еманюел Макрон?

 

frenski president vi

 

Френският президент Еманюел Макрон е със славата на изключителен почитател на хубавите вина. Споделя, че в тази област разбиранията му са на типичен французин – хубавата храна се яде само с хубаво вино. Така е възпитан от майка си и баща си, такива са били разбиранията на дядо му и баба му. Самият Макрон не се определя като експерт, а само като почитател на хубавото вино, споделя той пред френския сайт за вино Terre de Vins.

 

Виното е френската душа. То се свързва с нашите обичаи. Аз съм от онези французи, които мислят, че храна без вино е малко тъжна храна. Бях отгледан от баба и дядо, които следваха формулата: „Виното е антиоксидант“, разказва френският президент Макрон.

 

 

Родителите му имали колекция от вина. Те обичали хубавото вино така както сега техният син го обича. Макрон признава, че винаги е имал добър вкус за вината. Когато е работил в банка Ротшилд успява да опита наистина скъпи вина.

 

„Виното не е от този алкохол, който да те напие. Виното е за удоволствие“, смята Макрон.

 

Сред белите вина, Макрон предпочита бургундско, а сред червените – харесва тези от Бордо, но все повече оценява и вината от Долината на Рона.

 

Ако трябва да избира между бяло и червено вино, Макрон предпочита червено и най-вече червено от Бордо, но всичко все пак зависи от ястието, уточнява той. Сред другите вина харесва: Chateau Duhart-Milon и Château La Sergue.

 

 

Макрон смята, че виното създава диалог. Свързано е с френското разбиране за изтънчения живот и вниманието към детайла, а точно този френски светоглед се цени и уважава в цял свят.

 

„Виното е специалитетът на френската култура“, отбелязва Макрон.

 

Според френския президент, виното е много добър посланик в дипломацията. Когато чуждестранни гости се срещат на обяд или вечеря с французи, винаги очакванията са на масата да има и хубаво френско вино.

 

Какво вино ще се пие в Елисейския дворец по време на управлението на Макрон като президент?

източник: Terre de Vins/YouTube - Vincent POUSSON

източник: Terre de Vins/YouTube – Vincent POUSSON

 

Самият Макрон бързо подсказва отговора:

 

Червено вино от Бордо на обяд и за вечеря, но мисля, че ще има разнообразни вина. На мен най-много ми допадат вината от югоизточната част на страната. Мога да отлича: Châteauneuf-du-Pape, бандолско вино, бургундско. От бургундските вина предпочитам белите. Ако преместим картата малко към централната част на страната, там е Шабли. Но като цяло, за мен няма нищо по-добро от чаша червено вино от Бордо.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".