Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Какво може би не знаем за Нидерландия и нидерландците?

Какво може би не знаем за Нидерландия и нидерландците?

Любопитни факти за Нидерландия и нидерландците

madurodam kanal korabi

 

 

– Холандци са открили Австралия и Нова Зеландия.

 

– Основават Ню Йорк с името Нов Амстердам (Nieuw Amsterdam) през 17 век. Легендата разказва, че са купили земята от местното население срещу дрънкулки и мъниста на стойност около 24 долара. Загубват Ню Йорк след лоша сделка след война. Ню Йорк остава за англичаните, а Суринам – за холандците.

 

– Пилигримите, първите английски заселници в Америка, пренасят много холандски идеи, тъй като са живяли известно време в Лайден. Тези идеи вдъхновяват по-късно и Декларацията за независимост на САЩ.

 

– Джон Адамс, вторият президент на САЩ (1797-1801), е впечатлен какво влияние оказва нидерландската култура върху Америка и изрича:

 

„Едната нация е копие на другата“.

 

– Франклин Делано Рузвелт, 32–ят президент на САЩ (1933 – 1945), е наследник на холандски преселник, родом от Хаарлем, който пристига в Ню Амстердам около 1650 година. Рузвелт се опитва да помогне на холандците по време на окупацията им от Хитлер и дори предлага план да бъдат евакуирани в Англия.

 

 

– Не само богатите търговци купували картини през Златния век на Холандия, но и много бедни фермери. Това дало тласък за развитие на живописта в страната и се родили много известни творби на холандски художници.

 

– Рейксмюзеум и Централната гара на Амстердам имат прилика, тъй като са проектирани от един и същ архитект – Пиер Каюперс.

 

– През 19 век холандците са били едни от най-ниските хора в Европа, сега са сред най-високите в света.

 

– Думата яхта произлиза от холандски. Холандската дума „jacht“ означава лов.

 

– Основателят на Филипс е братовчед на Карл Маркс

 

– Холандия била известна като „Остров на спокойствието“, тъй като строго се придържала към неутралитет през 19 век и по време на Първата световна война.

 

– Холандкатата Маргарета Зеле, известна като Мата Хари – екзотична танцьорка и шпионка, умело се възползва от неутралитета на страната си и преминава безпроблемно граници.

 

– Холандия се надявала да запази своя неутралитет дълго време още и с никога да не се кара. Посреща Втората световна война без нито един танк, с оръжие от 19 век и с полк от 3000 войници на велосипеди. Управниците планирали да действат като в 17 век – ако бъдат нападнати, да наводнят тази ивица земя.

 

– Ротердам е почти изцяло разрушен от нацистите. Имало е възможност да бъде спасен, ако нидерланските сили се предадат. Тогава немските пилоти е трябвало атакуват белгийския град Антверпен. Холандските управници подписват условията за капитолация, но не всички немските пилоти получават съобщението, че не трябва да нападат втория по големина град в Холандия. Историческото сърце на Ротердам, което напомняло на идиличен район край английския Оксфорд, било напълно унищожено.

 

– Красивата и изискана актриса Одри Хепбърн преживява немската окупация и глада в Холандия.

 

– Дълги години холандците мразят немците, заради окупацията през Втората световна война и последвалите гладки години.

 

– Холандците смятат, че белгийците са доста глупави. Имало популярна поговорка: „Какво пише на дъното на белгийската бира?“, „Отвори от горната страна“. Белгийските пътищата били в ужасно състояние и само така се разбирало в наши дни, че човек вече не е в Холандия. Според холандците, единственото хубаво нещо при южните им съседи са белгийските бири и храната.

 

– За холандците е въпрос на чест да са им винаги чисти прозорците и да се открива гледка към изрядно почистената дневна.

 

– Холандците обожават футбола. Масово на мачове ходят не само мъже, но и жени, възрастни двойки, а и дори и ученици, съпроводени от учителите си. Трите футболни гранда са:
Аякс от Амстердам, ПСВ Айндховен и Фейенорд от Ротердам. Холандците играят много красив футбол и са известни като „бразилците на Европа“.

 

– Телевизионното реалити шоу „Биг брадър“ се ражда в Холандия.

 

– Кралят на Нидерландия Вилем-Александър често е втори пилот при пътнически полети на KLM.

 

– Данъците в Амстердам едно време се определяли спрямо широчината на къщата отпред. Затова холандските къщи са тесни, високи и дълбоки. Градините са отзад.

 

– Холандците често работят само 27 часа в седмицата. Типично е да са на полудневно работно време или да не ходят 5 дни в седмицата на работа. Оставят си достатъчно свободно време за хоби и за занимания с децата. Плащат и огромни данъци – 52% върху доходите. Но при безработица получават щедри обезщетения от държавата.

 

– Синтерклаас  (св. Николай) идва на 5 декември, когато децата получават подаръци. С него е и Зварте Пит (Черен Пит). Всички масово са маскирани като Зварте Пит с боядисани в черно лица и с африкански перуки. Професорка от Ямайка, ръководеща работна в група в ООН, се опитала да призове холандците да се откажат от Черния Пит, но това предизвикало много демонстрации в Холандия в защита на традицията. По много въпроси холандците са толерантни, но по отношение на черния спътник на  Синтер Клаас не отстъпват.

 

източник: „Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“ на Бен Коутс

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".