Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Сред богатите колекции на манастира музей „Сан Мартино“ в Неапол

Сред богатите колекции на манастира музей „Сан Мартино“ в Неапол

Пътеписи от Италия

 

san martino neapol 79

 

Манастирът музей „Сан Мартино“ ме привлече още преди да съм го видяла. За него и за колекциите му изчетох много. Примами ме най-вече коледната колекция с типичните за Неапол сцени от Рождество Христово. В музея се съхранява най-известната – Presepe Cuciniello.

 

san martino neapol 56

 

Другата примамка беше свързана с името на Бернини, но не сина – Джовани, а бащата – Пиетро, който е творил в този манастир и тъй като се мести в Неапол след като е нает от монасите, в този град се ражда и Джовани Бернини, един от най-великите скулптори на всички времена. В манастира могат да се видят творбите на Пиетро Бернини.

 

Манастирът притежава богата колекция от картини, скулптури, каляски и дори лодки. Монасите са били изключително ерудирани личности, а също така и ревностни колекционери.

 

При нашето посещение – между Коледа и Нова година, много от залите бяха затворени и не успях да видя всичко, което си бях набелязала, но съм щастлива, че спокойно разгледах коледната колекция, която ми беше задължителна спирка в Неапол.

 

Манастирът се намира в богатия квартал Вомеро. В него има приятно кафене с вкусни местни сладкиши.

 

Scaturchio san martino 11

 

За съжаление не предлагат книга на английски за манастира и музея, а би било чудесно да се научи нещо повече. Манастирът се намира до още една голяма забележителност – замъка „Сант-Елмо“.

 

И още една причина да посетите манастира „Сан Мартино“. От терасата пред него се разкрива прекрасна гледка към Неапол. Много хора идват до тук, за да се насладят на тази гледка. От манастира към историческия център на Неапол има стъполовидна пътечка, която е много лесна за слизане (може би по-трудна за качване). След манастира можете да се спуснете по нея и да разгледате историческия център или да се отправите към крайбрежието като минете покрай предизвикателния Испански квартал.

 

Фоторазходка

 

из манастира музей „Сан Мартино“

 

28 декември 2017 г.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".