Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дъщерята на Пушкин е прототип на Ана Каренина

Дъщерята на Пушкин е прототип на Ана Каренина

Знаете ли, че…

MariaPushkina

 

 

Мария Александровна Пушкина, по съпруг Хартунг, е най-голямото дете на руския поет Александър Пушкин и красавицата Наталия Гончарова. Родена е на 19 май 1832 година (по нов стил 31 май) в Санкт Петербург. Външният й вид служи за модел на Лев Толстой при описанието на Ана Каренина.

 

Мария Пушкина, Лев Толстой и Ана Каренина

 

През 1868 година в Тула Мария Пушкина се запознава с Лев Толстой. Писателят сяда до нея, пият чай и разговарят.

 

Ана Каренина художник:  Х. Манизер

Ана Каренина
художник: Х. Манизер

 

Руската писателка Татяна Андреевна Кузминская, сестра на съпругата на Лев Толстой – София, е била по време на запознанството между Мария Пушкина и Толстой.

 

Татяна Андреевна Кузминская

Татяна Андреевна Кузминская

 

Тя споделя в своята книга „Моят живот у дома и в Ясна поляна“:

 

Когато представиха Лев Николаевич на Мария Александровна, той седна на масата за чай до нея. Не знам за какво разговаряха, но знам, че тя му послужи като прототип за Анна Каренина, не като характер, не като живот, а като външен вид. Самият той признава това.

 

Самата Татяна (заедно със своята сестра София) също служи за прототип на образ от творчеството на Лев Толстой. Това е Наташа Ростова от „Война и мир“.

 

Кратък откъс в „Ана Каренина“ описва всъщност образа на Мария Пушкина и това, което е видял Лев Толстой.

 

Ана не беше в лилаво… На главата в черните й коси… имаше малка гирлянда от градински теменужки, а също и върху черната лента на колана между белите дантели. Прическата й не се забелязваше. Забелязваха се само като украшения тези своеволни къси кръгчета от къдравата й коса… На шията си имаше бисерна огърлица.

 

 

MariaPushkina
В Държавния музей на Лев Толстой в отдела, посветен на романа „Ана Каренина“, има портрет на Мария Пушкина, направен от Иван Кузмич Макаров през 1860 г.  На него дъщерята на Пушкин е изобразена с колие, което наследила от майка си, и венец от теменужки в косата. Портретът е дарен през 1933 г. от стар познат на Мария – Е.С. Макаренко.

 

Мария – дъщерята на Пушкин

 

Мария Пушкина се жени на 28-годишна възраст се жени за генерал-майор Леонид Хартунг, но нямат деца. Остава вдовица след като мъжът й е несправедливо обвинен в присвояване на държавни средства и се застрелва през 1877 г. Тогава Мария е на 44 години. Започва да помага на брат си Александър в отглеждането на децата му, тъй като неговата съпруга е починала.

 

Александър Александрович Пушкин

Александър Александрович Пушкин

 

Александър Александрович Пушкин (1833-1914) е участвал в Руско-турската война през 1877-1878 г. и се е бил за Освобождението на България.

 

Мария, най-голямата дъщеря на Пушкин и на Наталия Гончарова, взема активно участие във всички дейности, свързани с увековечаване на делото и творчеството на своя велик баща. Умира на 7 март 1919 г.

 

Романът „Ана Каренина“

 

„Ана Каренина“ е известен роман на Лев Толстой.

 

Лев Толстой работи в библиотеката си в Ясна поляна художник: В. Н. Мешков

Лев Толстой работи в библиотеката си в Ясна поляна
художник: В. Н. Мешков

 

На 24 февруари 1870 г. Толстой решава да напише роман за живота и отношенията между своите съвременници. Осъществява идеята си едва през 1873 г. Първите публикации са през 1875 година и продължават до 1877 г. в периодичното издание „Руски вестник“.

 

AnnaKareninaTitle

 

В творбата се разказва за трагичната любов между Ана Каренина, омъжена жена, и офицера Вронски.

 

Татяна Самойлова като Ана в съветската телевизионна версия на романа от 1967 г.

Татяна Самойлова като Ана в съветската телевизионна версия на романа от 1967 г.

 

Романът е изключително популярен и в наши дни. Има много филми по него. През 2007 г. „Ана Каренина“ попада не само в топ 10 на най-великите книги на всички времена, но заема и почетното първо място.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Роман за съдбата на Наталия – гибелната любов на А. С. Пушкин

Подарете си вълшебен свят с „Приказки на Пушкин“

30 мъдри мисли от Пушкин

 

ГЛЕДАЙТЕ: Приказките на Пушкин в детски филмчета на Союзмультфильм

ТВОРЕТЕ: Как да нарисуваме Пушкин?

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".