Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Как да подредим красиво маса за сервиране на десерт като в епохата на Луи XVI във Франция?

Как да подредим красиво маса за сервиране на десерт като в епохата на Луи XVI във Франция?

Пътеписи от Франция

 

masa rouen ceramica18

 

През XVIII век в епохата на френския крал Луи XVI богатите семейства са държали изключително много на красивата подредба на масите за хранене. Тогава френската кухня бележи голям разцвет. Появява се „haute cuisine“ („висша кухня“).

 

masa rouen ceramica1

 

За този период е било характерно да се сервират четири курса ястия. В книгата на Alexandre Grimod de la Reynière  „Almanach des gourmands“ от 1804 година има по-подробна информация какво са включвали.

 

Първото е включвало супи, ордьоври, предястия.

Второто – печено и салата.

Третото – студена паста, entremets. Entremets e ястие, сервирано преди десерта. Популярно е било в домовете на аристократите и на висшата средна класа. В по-ново време все повече се доближава до разбирането за сладко ястие, десерт и най-често торта.

 

masa rouen ceramica20

 

Четвърто – десертът, който е включвал сурови плодове, конфитюр (compote), бисквити, френски макарони, сирене, бонбони, петифури.

 

masa rouen ceramica21

 

Масата за хранене в епохата на френския крал Луи XVI става истинско произведение на изкуството.

 

masa rouen ceramica9

 

Обстановката наоколо също е била много пищна.

 

masa rouen ceramica19

masa rouen ceramica11

 

Всичко се подрежда с финес, спазва се симетрия, слага се декорация.

 

masa rouen ceramica15

masa rouen ceramica16

 

Чинии, чаши, прибори, свещници, захарници, подноси и др. – всичко е трябвало да бъде на определено място.

 

masa rouen ceramica8

masa rouen ceramica10

masa rouen ceramica12

masa rouen ceramica13

 

До 19 век на големите церемониални вечери напитките са се поднасяли от валета. Зад всеки гост е имало вале. По тази причина сервизите за напитки, чашите, бутилките за вино или за освежителни напитки са били разположени на шведска маса или конзола.

 

masa rouen ceramica7

masa rouen ceramica17

masa rouen ceramica14

 

На ежедневните семейни вечери обаче можело да бъде не всичко толкова тържествено. По тази причина чашите, гарафата, бутилките с вино или с освежителни напитки е можело да се слагат на масата.

 

masa rouen ceramica3

 

В Музея на керамиката в Руан е показана типична маса за хранене от епохата на френския крал Луи XVI. Подредбата е за сервиране на десерта.

 

masa rouen ceramica5

masa rouen ceramica6

 

Чиниите са от прочутата руанска керамика от 1700-1730 г., декорирана в синьо. Краските по тях показват изящност и голямо майсторство на грънчарите от Руан – град, известен с фаянса и керамиката си. Имали са богата украса. В средата чиниите са били с герб или декорация, а в края са имали красива бродерия. Ползвали са синьо, червено и охра.

 

masa rouen ceramica22

 

Чиниите обикновено са били с диаметър от 49 до 55 см. Имат и дупки на гърба си и могат да се окачат на стена.

 

masa rouen ceramica2

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.