Рубрики
Начало » Интересно » Празници » Google Doodle » Гугъл почита Дмитрий Менделеев

Гугъл почита Дмитрий Менделеев

 

google-doodle-mendeleev

 

Гугъл отбелязва 182-та годишнина от рождението на Дмитрий Менделеев с красиво лого на началната страница на търсачката.

 

Топ 5 факта за Дмитрий Менделеев:

1. Роден е на 8 февруари (27 януари стар стил) 1834 г. в град Тоболск, Западен Сибир. Той е най-малкото от 17-те деца в семейството.

2. Димитрий Иванович Менделеев е руски учен-енциклопедист — химик, физик, икономист, технолог, геолог, метеоролог, педагог и въздухоплавател. През 1865 г. става професор, преподава в Петербургския университет и в Петербургския технологичен институт. През 1876 г. е избран за член-кореспондент на Императорската Санкт-Петербургска академия на науките. Член е на много академии на науките и научни дружества.

3. Най-голямото му откритие е периодичният закон за химичните елементи (1869 г.). Въз основа на него създава Периодичната система на елементите (наричана още Таблица на Менделеев).

4. Оставя над 1500 печатни научни труда попо химия, физика, метрология, въздухоплаване, метеорология, селско стопанство, икономика. Той е един от основателите на съвременната агрохимия.

5. Умира на 2 февруари 1907 година. На негово име е кръстен химичният елемент менделеевий с атомен номер 101. Дъщеря му Любов е женена за руския поет Александър Блок.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.