Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Как да живеем щастливо с по-малко вещи у дома?

Как да живеем щастливо с по-малко вещи у дома?

Минималистичният начин на живот у дома ни

 

architecture-1087820_640

 

От момента, в който се родим, ние сме облъчвани от масирани послания, които проповядват философията „колкото повече – толкова по-добре“. Когато започваме да работим, ние искаме да печелим повече, за да си купим по-голям дом, по-хубава кола, най-модерните дрехи, най-новите технологични джаджи, а така също и да снабдим децата си с най-популярните играчки. Дълбо у нас един глас ни подсказва, че тези послания, с които сме облъчвани, не са съвсем верни,  но трудно се излиза от тази тенденция, която следват всички околни. И така макар и да знаем, че щастието не се крие в магазина, ние продължаваме да изкупуваме всичко от него и затрупваме жилищата си с ненужни вещи. Но какво ще се случи, ако открием щастие в това да притежаваме по-малко неща, пита Джошуа Бекър, който споделя горните идеи и е приел философията на минимализма като начин на живот. От близо 10 години семейството му ( той, съпругата му и двете му деца) живее точно по този начин като е загърбило всички послания за още и още на консуматорското общество. Джошуа Бекър също така е автор на бестселър, в който описва своите идеи за минималистичен начин на живот. Той дава ценни съвети как да се справим по лесен начин с всички излишни вещи у дома си. Така не само жилището ни ще стане по-уютно, но и ще спрем да се тормозим и оплакваме колко трудно го почистваме. Също така ще спрем да харчим пари за тези ненужни вещи. Бекър вярва в следната максима на американската авторка Джаки Френч Колър как се става богат:

 

Има два начина да станете богати: единият е като печелите повече, а другият е като искате по-малко.

 

Как да живеем по-добре с по-малко вещи в дома си?

1. Дрехите

 

clothes-rail-918859_1280

 

Според статистиките, човек носи 20% от дрехите си 80% от времето. Това означава, че гардеробът му е пълен с дрехи, които вече не харесва или не му стават. Те заемат много място.

Няма по-лесен начин за справяне с този проблем от този да отворите гардероба и да махнете всичко, което не носите и което е излишно. Това ще ви освободи много пространство. Също така по-лесно и бързо ще си избирате дрехите, които да обличате, тъй като ще виждате само нещата, които обичате.

Като начало можете да пробвате следния експеримет за 30 дни – освободете гардероба си от излишните дрехи и ще видите, че те никога няма да ви липсват през този тестови период.

 

2. Декорацията

 

interior-1519595_640

 

Голяма част от декорацията в домовете ни няма никаква лична стойност за нас и не е свързана с някакъв скъп спомен в живота ни. Много декоративни вещи са попаднали в къщата ни, защото подхождат например на килима в стаята или още по-зле: били са на разпродажба, когато сме влезли в някой магазин. За съжаление те само разсейват вниманието на човек, а особено на гостите, които влизат в дома му. Смесени са с други декорации, които показват живота в това семейство и говорят за ценностите му. Вторите са ценните, но не могат да изпъкнат, защото случайните декоративни предмети действат много разсейващо.

Разходете се из дома си и премахнете всички декорации, които не отговарят на високите стандарти на едно изисканото око. Оставете само тези, които са свързани с историята на семейството ви и които наистина са красиви. Така вашият дом ще започне да споделя историята на семейството ви по един красив начин.

 

3. Детските играчки

playroom-1246839_640

 

Много често родителите следват една широко позната линия на мислене за развитието на своите деца: колкото повече – толкова по-добре. И се започва едно мащабно купуване на играчки. По този начин децата не могат да се научат да бъдат креативни. Не могат изцяло да се зарадват на играчките, които имат, тъй като им се изостря вниманието само към току-що купените нови занимавки. Също така това много ги разконцентрира. Не им помага да свикнат със своите вещи и да се научат да ги обичат, да проявяват грижовност и внимание. Лишени са от възможността да споделят своя играчка или да поиграят и с чужда – т.е. да се научат да споделят и да са отговорни и към чуждите вещи.

Следователно има много причини родителят да преосмисли философията си да купува постоянно нови и нови играчки. По-добре да огледа стаята на детето и да види с кои играчки то не си играе. Ако е възможно, нека премахне излишните. Така ще се освободи и повече пространство, а и ще спечели много повече – ще даде възможност на детето да се научи наистина да си играе. Много често излишните играчки, които не са ценни за детето и са махнати, бързо се забравят.

 

4. Пособия за готвене

kitchen-791181_640

 

Никога в кухните няма достатъчно място за съхранение. Странен е фактът, че нашите баби някога са готвили много повече, много по-често и много по-вкусно в сравнение с нас и то в много по-малки и по-зле оборудвани кухни. Направо е изумително за съвременния човек как изобщо са се справяли! Истината може би се дължи на това, че когато става въпрос за готвене простото е почти винаги по-добро. Всъщност ние имаме нужда от много по-малко прибори за готвене от това, което притежаваме. Ако имаме по-малко неща, нашите шкафчета, чекмеджета, плотове ще бъдат далеч по-добре организирани и всичко ще ни бъде по-достъпно и полезно. По този въпрос има хубава статия в „Ню Йорк Таймс“.

Направете и по този въпрос следния експеримент:

Всичко излишно от кухнята поставете в пласмасови контейнери за известно време. През този период преценете дали сте успели да се справите с най-необходимото в своята разчистена и по-просторна кухня, освободена от излишните неща.

 

5. Телевизори

tv-1529259_640

 

Статистиката в модерните общества, особено в Америка, е плашеща по този въпрос и показва едно: животът на човек отлита, докато той стои на дивана и гледа телевизия. Данните сочат, че средностатистическият американец гледа по 4 часа и 35 минути на ден телевизия и това е неговото ежедневие. В средностатическия американски дом вече има повече телевизори отколкото хора: 2,73 телевизора за 2,55 души. И още нещо за атмосферата в този средностатистически американски дом – телевизорът е включен повече от една трета от денонощието или по-точно: 8 часа и 14 минути.

Ако и вие сте така пристрастен към гледането на телевизия, експериментирайте с по-малко телевизори в дома си. Най-вероятно това ще ви помогне да гледате по-малко телевизия. И когато това се случи, ще имате повече време за семейството си и да правите общи неща заедно.

 

6. Плотове

kitchen-1940176_640

 

Всяко нещо, което е поставено на плотовете, ни разсейва. То се бори за нашето внимание и когато го грабне, бързо прекъсва мислите ни. А си представете какво става, когато са много неща – те взаимно се конкурират за нашето внимание и ни разсейват. За съжаление човек е толкова свикнал с тези неприятни разсейвания, че дори не ги приема сериозно.

Експериментирайте, дори само за седмица, да запазите плотовете си напълно чисти. Поставете нещата в кутии, чекмеджета, шкафове. След тези 7 дни сигурно ще върнете някои от нещата, за да ви е по-удобно, но със сигурност няма да върнете всички.

 

7. Мебели

chair-1840011_640

Изнасянето на излишните мебели ще изисква повече усилия, тъй като са тежки и обемни, а и трябва да намерите къде да ги складирате. Но въпреки това ще се уверите, че си заслужава щом видите стаята си по-просторна и с повече въздух.

Най-рядко използваните мебели у дома са бързо разпознаваеми и обикновено заемат твърде повече място, отколкото им се полага за тяхното предназначение.

Ако решите да предприемете и на това ниво експеримент за определено време, трябва да си осигурите място, където да съхранявате през този период излишните мебели. След това ще прецените дали наистина можете да живеете без тях.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Минималистичен наръчник за по-добра продуктивност >>

„Капсулният гардероб“ >>

Как домът ни да бъде винаги чист? >>

 

Съветите са описани в блога Becoming Minimalist на Джошуа Бекър, автор на бестселъра „The More of Less“.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".