Рубрики
Начало » Интересно » 30 ярки мисли от Стив Джобс

30 ярки мисли от Стив Джобс

 

steve jobs

 

1. Бих разменил всичките си технологии за един следобед в разговор със Сократ.

 

2. Компютърът за мен е най-забележителното средство, което сме създавали някога. Той е еквивалент на велосипеда за умовете ни.

 

3. Пикасо е казал: „Добрите художници копират, великите – крадат.“ Ние никога не сме се срамували да откраднем гениална идея.

 

4. Няма успешни хора, които никога в живота си не са се препъвали и не са правили грешки. Има само успешни хора, които са допускали грешки, след което са променяли плановете си въз основа на миналите неуспехи.

 

5. Останете си гладни, останете си глупави!

 

6. Лягайки си вечер, да си кажа, че сме направили наистина нещо прекрасно – това е важно за мен.

 

7. Тези, които са достатъчно луди да мислят, че могат да променят света, са тези, които го правят.

 

8. Убеден съм, че половината от това, което различава успешните от неуспешните предприемачи, е постоянството.

 

9. Работата ти ще запълни голяма част от живота ти и единственият начин да си напълно доволен е да правиш това, което вярваш, че е добра работа.

 

10. Ако не си го намерил, продължавай да търсиш. Не се примирявай. Както с всичко останало, свързано със сърцето, като го намериш, ще разбереш, че е това.

 

11. Гордея се както с нещата, които сме направили, така и с много от нещата, които не сме. Иновацията е да кажеш „Не“ на хиляда неща.

 

12. Любимите ми неща не струват пари. Повече от ясно е, че не притежаваме нищо по-ценно от времето.

 

13. Мисля, че един от най-ценните ресурси, с които разполагаме, е свободното ни време.

 

14. Бъди мярка за качество. Някои хора не са свикнали със среда, в която съвършенството е стандарт.

 

15. Времето ви е ограничено, затова не го губете, за да живеете нечий чужд живот.

 

16. Не ни е писано да правим много неща, затова всичко, което правим, трябва да бъде съвършено. Ние избрахме да вършим това, затова по-добре да си струва.

 

17. Не можеш да предвидиш какво ще се случи, но можеш да усетиш посоката, в която вървиш. И това е най-близкото, до което можеш да достигнеш. След това отстъпваш назад, за да не пречиш и нещата просто оживяват пред теб.

 

18. Смятам, че ако направите нещо и то се окаже доста добро, тогава трябва да отидете и да направите нещо друго също толкова чудесно, а не да стоите на същото място прекалено дълго. Просто разберете какво следва.

 

19. Качеството е по-важно от количеството.

 

20. Хората казват, че трябва да влагаш много страст в това, което правиш. Абсолютно вярно е. Причината е, че работата е толкова трудна, че без страст всеки рационален човек би се отказал.

 

21. Не приемайте всичко толкова насериозно. Ако искате да живеете живота си креативно, като творец, не се обръщайте назад. Трябва да притежавате волята да обърнете гръб на това, което сте правили, и на човека, който сте били.

 

22. Иновацията е това, което различава лидера от последователя.

 

23. Искам да оставя ехо във Вселената след себе си.

 

24. Моята работа не е да бъда добър с хората. Тя е да накарам страхотните хора, които имаме, да станат още по-страхотни.

 

25. Лесно е просто да попиташ клиентите какво искат и да го направиш. Но когато си готов, те вече ще искат нещо друго.

 

26. Креативността е просто да свързваш неща. Когато попитате креативните хора как са направили нещо, те се чувстват малко виновни, тъй като те всъщност не са го направили, те просто са видели нещо. Въпросното нещо е станало очевидно за тях след известно време.

 

27. Моето уволнение от Apple беше най-доброто нещо, което можеше да ми се случи. Тежестта на това да бъдеш успешен бе подменена от лекотата да бъдеш отново начинаещ и … да навляза в един от най-креативните периоди на живота си.

 

28. Моят бизнес модел са „Бийтълс“. Те са били четири момчета, които са държали негативните си страни под контрол. Балансирали са се един друг и общото е било много повече от сумата от отделните части. Ето така виждам аз бизнеса, великите неща никога не се правят от един човек, те се правят от група хора.

 

29. Когато бях на 17, прочетох цитат, който гласеше нещо от рода: „Ако живееш всеки свой ден така, сякаш той е последният ти, един ден най-вероятно ще се окажеш прав.“ Това ми направи впечатление и оттогава … всяка сутрин се гледам в огледалото и се питам: „Ако днес беше последният ден от живота ми, бих ли направил това, което бих направил днес.“ И всеки път, когато отговорът на този въпрос е бил „Не“ за прекалено много поредни ни, знаех, че трябва да променя нещо.

 

30. Мисли за вчера, мечтай за утре, живей днес!

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.