Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » „Модилиани“ – филм за италианския художник, за съперничеството му с Пикасо и за неговата голяма любов

„Модилиани“ – филм за италианския художник, за съперничеството му с Пикасо и за неговата голяма любов

 

източник: Bauer Martinez

източник: Bauer Martinez

 

Любителите на филмите за художници определено ще харесат „Modigliani“ („Модилиани“*) с Анди Гарсия. В него се разказва за сложната, но по своему изключително чаровна личност на италианския художник Амедео Модиляни.

 

 

Показват се едни от най-известните му картини и стила му на рисуване.

 

Modigliani  2

 

Проследява се любовта му с младата френска художничка Жан Ебютерн.

 

източник: Bauer Martinez

източник: Bauer Martinez

 

А така също и съперничеството му с Пабло Пикасо.

 

Modigliani 3

 

Във филма срещаме и други известни художници от епохата, в която твори Модиляни.

 

Modigliani 5

 

Ставаме свидели как се създават едни от големите творби на парижките творци.

 

 

Действието се развива през 1919 година в Париж. Кафе „Ротонда“ е щаб квартирата на артистичния елит на френската столица от тази епоха. Там чести посетители са Пабло Пикасо, Диего Ривера, Жан Кокто, Морис Утрило и Амедео Модиляни. Конкуренцията между Модиляни и Пикасо е почти ежедневна.

 

 

И двамата са талантливи, но славата е споходила на този етап само единия. Пикасо вече е известен и се радва на своя охолен живот и голям успех. Чаровният бунтар и омайващ любовник Модиляни е вечно безпаричен и има само една самостоятелна изложба. Среща красивата млада художничка Жан Ебютерн. Имат вече своето дете, Жан чака второ от него, но Модиляни не може нищо да й предложи. Краят на тяхната силна любов е много трагичен. Модиляни умира на 24 януари 1920 година, а красивата Жан се самоубива на следващия ден.

 

 

Премиерата на филма беше през есента на 2004 година. Режисьор е Мик Дейвис. Главната роля на Модиляни се изпълнява от американския актьор от кубински произход Анди Гарсия. Елза Зилбенщайн играе Жан Ебютерн, а Омид Джалили – Пикасо. Ева Херцигова е в ролята на Олга Хохлова, съпруга на Пикасо.

 

*Използвам за заглавие на филма както е известен на български – „Модилиани“.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".