Рубрики
Начало » Интересно » ДОБРО ОБЩЕСТВО » „Г-н и г-жа Аделман“ – френски разказ за двойка във филма, в сценария и в живота

„Г-н и г-жа Аделман“ – френски разказ за двойка във филма, в сценария и в живота

 

"Monsieur et Madame Adelman" (2017)

„Monsieur et Madame Adelman“ (2017)

 

„Г-н и г-жа Аделман“ (Mr & Mme Adelman) ще ви развесели, ще ви разплаче, ще ви накара да се замислите и почти сигурно да прегърнете любимия човек до себе си.

 

„Г-н и г-жа Аделман“ е чаровен френски филм, който ни разказва за млад писател Виктор и влюбената в него докторантка по литература Сара. Той е от богата буржоазна фамилия (типични представители на елитната френска прослойка BCBG), но пропагандира леви идеи. Тя е еврейка от духовито и сплотено семейство. Срещат се за първи път в бар и Сара вижда във Виктор любовта на живота си. На него му е необходимо повече време, за да осъзнае какво съкровище е това момиче. Тя се превръща в негова муза, а след това и в съпруга. Превръща го в голям писател. Първата му книга създава твореца Виктор Аделман – взема еврейската фамилия на съпругата си и разказва за живота на нейните оцелели роднини.

 

 

Филмът проследява целия живот на семейството – любовта, забавленията, децата, успехите, неуспехите, богатството, залитанията, изневерите, разделите, развода, повторното събиране и щастливите години накрая. Виктор и Сара са заедно повече от 40 години.

 

Разказът е през погледа на Сара, която остава в сянката на известния си мъж. На погребението му споделя пред млад биограф цялата им любовна история. В края младият мъж вметва, че е забелязал особеност в стила на Виктор Аделман, когато е със Сара и когато са разделени. Сара Аделман разкрива една тайна – тя е писала първите 30 страници на някои от книгите на мъжа си и нейна е била идеята за първият му известен роман и приемането на нейната фамилия.

 

 

В главните роли са Никола Бедос (Nicolas Bedos) като Виктор Аделман и Дориа Тийе (Doria Tillier) като Сара Аделман. Двамата играят брилянтно. Виждаме ги и като млади, и на средна възраст, и като възрастни. Усеща се топлотата в техните взаимоотношения. Всъщност освен главни герои те са и съсценаристи на филма, а Бедос е и режисьор. Най-интересното е, което може би обяснява магията на филма и цялата химия във взаимоотношенията им, е, че те са и двойка в реалния живот.

 

 

Никола Бедос е роден на 21 април 1980 г. Той е син на френския актьор Ги Бедос. „Mr & Mme Adelman“ е дебютът му като режисьор.

 

Дориа Тийе е родена на 27 март 1986 г. Номинирана е за „Най-добра актриса“ за изпълнението си в „Mr & Mme Adelman“.

 

Оценката на филма „Г-н и г-жа Аделман“ в IMBd е 7,4.

 

Филмът ще допадне на почитателите на френското кино, а така също и на тези, които обичат силните семейни отношения между влюбени двойки.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".