Рубрики
Начало » Интересно » Съветският филм „Москва не вярва на сълзи“ печели „Оскар“ през 1981 г.

Съветският филм „Москва не вярва на сълзи“ печели „Оскар“ през 1981 г.

Режисьорът решил, че е шега новината, че филмът печели „Оскар“

moskva film oskar

 

Съветският шедьовър „Москва не вярва на сълзи“ е удостоен с „Оскар“ за най-добър чуждестранен филм през 1981 г. Режисьорът Владимир Меншов научава за наградата от програма „Время“ по съветската телевизия. Новината е съобщена на 1 април по съветската телевизия и той помислил, че е шега. Награждаването е било вечерта на 31 март.

 

 

Владимир Меншов и създателите на филма не са били на церемонията. Самият режисьор бил без право на пътуване в чужбина, тъй като срещу него имало два доноса в КГБ и нямало как да отиде до Холивуд. Златната статуетка е връчена на културното аташе на СССР в САЩ. Едва през 1989 г. Меншов получава своя „Оскар“.

 

 

Филмът е по сценарий на Валентин Черних – „Два пъти излъгалата“. Пише го за 19 дни за московски конкурс, на който печели 3 място. Предлага го на няколко известни режисьори, но никой не се вдъхновява. Младият Меншов също не е особено ентусиазиран, но вижда един момент, който го впечатлява – Катерина навива часовника и се събужда от неговия звън след 20 години.

 

moskva ne vyarva na sulzi

 

Режисьорът среща доста проблеми с реализацията. Много актьори отказват участие. Самият бюджет също е доста скромен. Никой не очаквал големия успех. Съветската критика посреща хладно филма: „упадъчна по дух и доста бедна мелодрама, експлоатираща низките чувства на зрителите“. Едва след спечеления „Оскар“ и големия касов успех всичко се променя и филмът става един от най-популярните в съветското кино.  По посещаемост заема второ място сред всички съветски филми. Първото е за „Пирати на XX век“.

 

„Москва не вярва на сълзи“ разказва за живота в съветската столица през 50-те години. Проследява се живота на три приятелки.

 

През 1985 година американският президент Роналд Рейган гледал филма 8 пъти преди срещата си със съветския лидер Михайл Горбачов. Искал да разбере тайнствената руска душа, но така и не я разбрал.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".