Рубрики
Начало » Интересно » 10 цитата от Моцарт за гениалността и за музиката

10 цитата от Моцарт за гениалността и за музиката

 

mozart

 

1. Нито една възвишена степен на интелигентност, нито въображението, нито двете заедно са достатъчни за създаването на гения. Любов, любов, любов – това е душата на гения.

 

2. Не обръщам никакво внимание, когато ме хвалят или обвиняват. Аз просто следвам моите чувства.

 

3. Един човек с обикновен талант винаги ще бъде обикновен, без значение дали пътува или не. Но човек с изключителен талант ще се унищожи, ако винаги стои на едно и също място.

 

4. Когато съм добре и имам чувство за хумор, когато се возя или вървя след като съм ял добра храна, или през нощта, когато не мога да заспя, мислите се трупат в ума ми.

 

5. Музиката не е в нотите. Музиката е в тишината между тях.

 

6. Мелодията е същността на музиката.

 

7. Простете, Ваше Величество! Аз съм вулгарен човек, но Ви уверявам, че музиката ми не е такава.

 

8. Да се говори добре и красноречиво е много голямо изкуство, но това, което е също толкова страхотно, е да знаете точния момент кога да спрете.

 

9. Трябва да покажете на целия свят, че не се страхувате. Замълчете, ако решите. Но когато е необходимо, говорете и говорете по такъв начин, че хората да ви запомнят.

 

10. Независимо от страстите, дали е насилие или не, никога не бива да бъдат толкова изразени, че да достигнат до точката на отвращението. А музиката, дори и да изразява най-големия ужас, никога не трябва да е болезнена за ухото, но трябва да ласкае и да очарова. По този начин винаги си остава музика.

 

 

Топ 5 факта за Моцарт

1. Волфганг Амадеус Моцарт е роден на 27 януари 1756 година в Залцбург.

2. Той е австрийски композитор от класическата епоха. Един от най-популярните композитори.

3. Проявява изключителния си музикален талант още на 3-годишна възраст. Композира още от 5-годишен. Когато е на 6 години, свири пред австрийската императрица.

4. Творчество на Моцарт е огромно по обем – общо над 600 композиции. Обхваща всички музикални жанрове на класическата музика, съществуващи през неговото време.

5. Умира на 5 декември 1791 година на 35 годишна възраст.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.