Рубрики
Начало » Интересно » Мъдри мисли от Атанас Буров

Мъдри мисли от Атанас Буров

burov

 

Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество – винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.

 

Великите народи няма да станат жертва на тази дребнава психология, защото те са велики народи и защото тяхното мерило е велико мерило.

 

Туй, което характеризира българския обществен живот, то е преди всичко отсъствие на правов ред.

 

Интелигенцията не дава туй, което е длъжна да дава на нашия обществен живот; интелигенцията не дава туй, което тя би могла да даде, което тя дава в другите страни.

 

Българинът може да забогатее само с упорита работа. С нищо друго. Проклятие на съдбата ли е или нещо друго е, но е така.

 

Недейте чака хората да станат светци… Хората не стават из един път светци, но премахнете изкушенията, на които са подложени.

 

Ние днес сме народ с големи права по конституцията, но с малки права по силата на нашия действителен живот…

 

Ние смятаме миролюбивата политика за най-уместна, най-целесъобразна, най-възможна и най-ползовита за българите…

 

Ние трябва да бъдем европейци, ако чувствуваме, че имаме нужда от Европа… В името на свещените интереси на България, в името на кървавите страдания на народа ни нека да си дадем дума да направим всички усилия, за да можем да се представим пред европейската обществена съвест.

 

То е нашата вяра в българския народ, нашата вяра, че този народ заслужава управление, по-добро от управленията, които е имал досега, че не по негова вина той е имал такива управления.

 

Пари при пари отиват, но не многото при малкото, а малкото при многото.

 

 

Топ факти за Атанас Буров

Атанас Буров е роден в Горна Оряховица на 30 януари 1875. Учи в родния си град и в Априловската гимназия в Габрово. Завършва право и икономика в Сорбоната в Париж през 1903 г.

 

Бащата му, Димитър Буров, основава през 1895 г. в Русе „Българска търговска банка”. Банката и свързаните с нея предприятия оформят и политическата сила – Народната партия.

 

Майката на баща му, Стана Бурова, по баща Михайловска, е сестра на изтъкнатия възрожденски деец, борец за църковна независимост и Търновски митрополит Иларион Макариополски, чийто род произхожда от преселенеца Андроник от Грузия. Негов близък родственик, братовчед на баща му, е известният български писател и общественик Стоян Михайловски.

 

По-големият брат на Атанас е видният банкер и един от първите археолози в България Иван Буров.

 

Атанас Буров е български финансист, дипломат и политик от Народната партия, а по-късно на умереното крило на Демократическия сговор.

 

Той е министър на търговията, промишлеността и труда (1913, 1919 – 1920) и на външните работи и изповеданията (1926 – 1931).

 

Умира 15 май 1954 г. в Пазарджишкия затвор.

 

източник: Уикипедия, Уикицитати

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".