Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » На 7 години – чужд език, на 26 – сватба, на 39 – висока заплата, а на 40 – откритие или кога човек постига връх в своя живот

На 7 години – чужд език, на 26 – сватба, на 39 – висока заплата, а на 40 – откритие или кога човек постига връх в своя живот

Подсказано от науката

peak-1541192_640

 

Защо животът е най-добрата класна стая?

 

Животът наистина се оказва най-добрата класна стая. Хубавите емоции се случват на човек цял живот. На млади години може да се похвали с определени постижения, красота, сила и да има силни емоции – например, открил е своята половинка. На средна възраст – ще получава висока заплата и може да създаде нещо велико. Най-големите открития се правят около 40-та година. Малко по-късно ще се радва на едни златни години, в които стресът отстъпва място на по-спокойния живот и човек започва да изпитва истинско удовлетворение от живота. И нещо важно! Ако в приказките се твърди, че старите хора са най-мъдри, наистина им вярвайте. А също така, когато наближите годишнина, в която има 9 – например, 19, 29, 39 и т.н., замислете се дали и вие не сте сред тези, които искат да променят нещо в живота си. Оказва се, че това се случва при голяма част от хората. Опитайте се тази промяна да е позитивна.

 

На каква възраст какъв връх постига човек в своя живот? 

Остаряването може да изглежда като страшна перспектива, но много научни изследвания показват, че младостта невинаги е най-силният период в човешкия живот. Има много случаи, в които в средна и напреднала възраст се постигат върхове в различни области, които са невъзможни на младини.

 

Тийнейджърите, например, може да са изпълнени с енергия, но пък възрастните се радват на по-голяма психическа стабилност и дори достигат пълна удовлетвореност от живота.

 

На каква възраст какво можете да постигнете?

 

Ето няколко интересни изследвания на каква възраст човек постига своите върхове в различни области:

 

7-8 години – Изучаването на втори език е най-лесно на тази възраст

 

to-write-774648_640

 

Все още учените водят спор по този въпрос, но всички се обединяват около твърдението, че чужд език се учи най-добре на млада възраст и то преди пубертета.

 

18 години – Изчислителната мощ на човешкият мозък е най-голяма

texting-1999275_640

 

Учени правят интересен тест, с който искат да разберат каква е изчислителната мощ на мозъка ни. Установяват, че 18-годишните се справят най-добре с теста.

 

22 години – Способността да запомняме непознати имена е в своя пик на тази възраст

 

men-1979261_640

 

Всички сме изпадали в тази ситуация. Срещаме някого. Той си казва името, а тази информация преминава мигновено от едното ухо и излиза през другото без да сме запомнили нищо. Това обаче няма да се случи, ако сме на 22 години. Те запомнят непознати имена веднага.

 

23 години – Жените са най-атрактивни за мъжете на тази възраст.

 

beautiful-1274056_640

 

Съоснователят на сайта за запознанства OKCupid написва книга, в която използва данни от платформата, за да отговори на важни въпроси за любовта, запознанствата и взаимоотношенията. Книгата се казва „Dataclysm“.

Мъжете харесват жени, които са в началото на 20-те си години – някъде около 23-годишна възраст. Колкото и мъжете да стават все по-възрастни, тези данни за атрактивността при жените се запазват. От своя страна жените, регистрирани в сайта, които са на тази харесвана възраст, се оказва, че предпочитат мъже, които са малко по-големи от тях – някъде с 1-2 години по-големи. Жените около 30-годишна възраст предпочитат мъже, които са малко по-млади от тях.

Трябва да се има предвид, че тези изводи са направени въз основа на данни от сайта, а не е представителна извадка.

 

23 години – Първа удовлетвореност от живота

 

hitchhiker-1926270_640

 

Изследване в Германия сред 23 000 души показва, че 23-годишните са особено доволни от живота си. Това е първата удовлетвореност от живота. Може би се дължи на това, че много често вече са приключили с ученето, ясно е в каква професионална насока ще се развиват и животът е пред тях.

 

25 години – Силата достига своя пик на тази възраст

 

leisure-1869744_640

 

Мускулите ви са най-силни, когато сте на 25-годишна възраст, въпреки че това състояние се запазва още 10-15 години. Хубавото е, че чрез упражнения, тези показатели дори могат да бъдат подобрени.

 

26 години – Около тази възраст хората най-често се женят

 

bride-1867228_640

 

На 26-годишна възраст повечето вече са срещнали достатъчно много хора и са си намерили своята половинка. Вече няма какво да се чака и търси. На тази възраст много хора вече има трайна връзка и дори създават семейство.

Друго проучване, базирано на математиката, сочи също съвсем близка възраст, която е подходяща за женитба. Ако човек се ожени между 28 и 32 години, бракът му ще е успешен и няма да се разведе.

 

28 години – Идеалната възраст на успешния маратонец

 

race-932254_640

 

Според 50-годишен анализ на маратоните, средната възраст на успешно завършилите за малко повече от 2 часа е 28 години.

 

30 години – Костите ни са най-силни и плътни

 

karate-436924_640

 

Костите са най-силни и плътни, когато човек е на 30 години.

 

31 години – Най-добрите шахматисти са на тази възраст.

the-strategy-1080533_640

 

Учените искали да разберат дали физическите и интелектуалните умения работят по различен начин с възрастта и за целта изследвали шахматисти и то гросмайстори. Те анализирали резултатите на 96 гросмайстори през цялото време на кариерата им. Успели да открият, че пикът на шахматистите е на 31-годишна възраст.

 

32 години – На тази възраст хората най-добре запомнят лица.

 

adult-18792_640

 

Способността на хората точно и бързо да разпознават лица на непознати е най-силна на 32-годишна възраст. Но пък 9 години след като е бил пикът на човек да запомня имена, вече е във фазата да помоли някого да му се представи отново, защото му е забравил името.

 

40 години – Това е възрастта, на която много Нобелови лауреати са направили своето голямо откритие

 

Пиер и Мария Кюри

Пиер и Мария Кюри

 

Хората правят най-успешните си открития на средна възраст. Анализ сочи, че най-често това е на 40 години.

 

39/48 години – Заплатите на жените са най-високи около 39-годишна възраст, на мъжете – около 48-годишна възраст

 

teacher-1280966_640

 

Всъщност заплатите често продължават да растат, но заради инфлацията вече могат да се купуват по-малко неща.

Данни за Америка от Payscale сочат, че заплатите при жените са най-високи около 39-годишна възраст. Средно получават около 60 000 долара. Обикновено заплатите им започват да растат бавно на 30-годишна възраст. При мъжете пикът в заплатите е на 48-49-годишна възраст. Получават средно около 95 000 долара. В световен мащаб едва ли са точно такива данните, но е възможно годините да са подобни.

 

40-50 години – Човек започва емоционално да разбира най-добре другите хора, когато е между 40+ и 50+ години

 

business-1219868_640

 

Учени направили изследване с 10 000 души. Показвали им снимки на хора и ги помолили да идентифицират емоциите им. 40-50-годишните се справили най-добре и най-точно разпознали емоциите.

 

50 години – Аритметичните способности са най-добри

snack-257891_640 

Аритметика се учи в малките класове, но се оказва, че хората на 50-годишна възраст най-бързо дават отговор на аритметични задачи.

 

69 години – Пълното удовлетворение от живота е в своя пик

 

grandparents-1969824_640

 

На 23 години човек изпитва първото удовлетворение от живота. На тази възраст е приключил с образованието и е ясна неговата реализация, а и очакванията му от живота. След като навлезе в средната възраст, изглежда го поглъща ежедневието, задачите, плановете, сроковете, проблемите и радостите и човек е непрекъснато на „въртележката“. Няма време дори да се замисли дали изпитва щастие и удовлетвореност от живота, а и винаги има какво още да се желае. Пълната удовлетвореност от живота настъпва на 69-годишна възраст, сочи науката.

 

60-70 години – Речникът на човек бележи своя връх

 

solo-2051508_640

 

Оказва се, че на тестовете за лексика най-добри са възрастните хора на възраст в края на 60-те и началото на 70-те години. Тестовете са били с избираем отговор между няколко варианта. Едва ли възрастните стоят по цял ден и четат речници. Младите трябва да се замислят защо се получават тези резултати.

 

Над 70 години – На тази възраст хората сякаш са най-доволни от това как изглеждат

 

astoria-1353561_640

 

Проучване на Галъп сред американците показва, че хората над 65-годишна възраст се харесват по начина, по който изглеждат. Мъжете са най-доволни от това как изглеждат на възраст над 80 години. При жените е около 74-годишна възраст. Възможно е хората на тази възраст да са достигнали истинска зрялост в преценката за себе си и как изглеждат и да са загърбили най-после човешката си суетата.

 

60-90+ – Хората наистина стават по-мъдри с възрастта си

 

man-1348082_640

 

Оказва се, че наистина животът е най-добрата класна стая. Екип от психолози помолили хората да прочетат за конфликт, а след това задали въпрос за него. Учените анализирали отговорите като се стремели да отчетат дали човек е погледнал през очите на другия, дали е предвидил промените, дали е отчел обратите, които могат да настъпят, дали е взета под внимание несигурността, дали е търсен компромис.

Анализът показал, че хората между 60 и 90+ години са се справили много по-добре от всички други групи по всички групи въпроси.

 

82 години – Психологическото благополучие се достига на тази възраст

old-people-616718_640

 

Проучване сред над 340 000 американци посочва, психологическото благополучие настъпва на 82-годишна възраст. Наблюдавани се следните параметри – удоволствие, щастие, стрес, гняв, тревоги, тъга. Негативните емоции бележат спад. На тази възраст няма гняв и стрес. Тревогите са намалели. Единствено тъгата запазва стойности, но отново няма увеличаване на параметрите.

 

x9 години – Хората са най-склонни да вземат решения, когато тяхната възраст завършва на 9

 

diving-1600668_640

 

Много е ключов моментът, когато наближи кръгла годишнина. Хората имат големи очаквания и искат сериозна промяна, за която се подготвят предварително. Изследователи анализирали живота на хора, които са на 29, 39, 49 и 59 години. Установили, че те са склонни да направят сериозна промяна в живота си – за добро или зло. Например, много хора искат на тази възраст да се включат за първи път в маратон. Други пък рискували да започнат любовна афера.

Много трябва да се внимава на тази възраст. Някои от желанията са много позитивни, но други са направо опасни. Изглежда се търси коренна промяна. И като се знае този факт, добре е човек да насочва мислите си в търсене на по-позитивни промени.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Трябва да се ожените между 28 и 32-годишна възраст >>

Юкитата – новите млади, които искат да са креативни и печеливши >>

33 психо трика, които всеки трябва да знае >>

 

Научните данни са подбрани от Бизнес инсайдър.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".