Рубрики
Начало » Гост блогър » На зелено – с дизайнер или без

На зелено – с дизайнер или без

Съвети от Надежда Вакъвлиева, интериорен дизайнер и собственик на студио за интериорен дизайн „Nadesign“

5_лого

Покупката на ново жилище винаги е свързана с добро планиране , сериозно проучване и много емоция. Когато тръгнем да опознаваме пазара, си даваме сметка, че това никак не е лесна задача. Предлагат се различни възможности. Старото строителство е добра опция, защото виждаме апартамента, в който повечето слаби места си личат, но тогава трябва да отделим голям ресурс, за да изкъртим всичко, което не ни харесва и да го изградим отново.

 

nadesign star nov

 

Другият вариант е новото строителство. При този избор лошото е, че цените са изключително високи и отново, ако искаме да променим нещо, трябва да разрушим току-що направеното и да го платим двойно.

 

Преди

 

20160916_162853

 

След

 

Hol_FIN_1

 

Третата възможност, която бих искала да разгледаме по-подробно, е да решим да се включим в строеж. Този вариант, икономически е най-изгоден, но и най-рискован, защото ще ни се наложи да избираме жилище по чертеж (на зелено).

 

Ако сме семейство с 2 деца, най-малката комфортна площ е около 90-120 кв.м. Новият апартамент е добре да има поне 2 спални, 2 бани, просторен коридор, мокро помещение, дневна и кухня.

 

Архитектите грижливо ни разчертават разпределението, в което на пръв поглед имаме всичко необходимо, а инвеститорът ни уверява, че това е най-подходящото за нашия случай. Но реалността става друга, когато апартаментът се построи и започнем да го обзавеждаме. Едва тогава виждаме, че в  малката тоалетна едва се побираме, че в коридора няма къде да си сложим обувките, и че в детската няма място за бюро и гардероб. Големият риск се крие в това, че купуваме нещо много скъпо по картинка, а не всеки е в състояние да разчете и да си представи пространството в действителност.

 

Преди

 

old design

 

След

 

nadesign nov

 

Както бихме дали на адвокат да ни прегледа договора за покупко-продажба, за да сме сигурни, че е направен коректно, толкова важно е да се даде чертежът на интериорен дизайнер. Така ще се уверим, че избраният апартамент е подходящ за нас и че ще са обмислени оптималните варианти на разпределение, според нашите индивидуални нужди. На етап чертеж лесно може да се местят стени, ВИК и ЕЛ инсталации, без да отнема двоен ресурс.

 

tabla

 

Първото и основно предизвикателство  пред  дизайнера е да извлече максимума от всяко пространство и да подсигури оптимална функционалност. Колкото по-малко е то, толкова по-необходима е помощта.

 

et2-schno

 

 

Тук ще разгледаме няколко примера, с които се сблъсках през изминалите месеци.

Първи апартамент – кв. Симеоново

Vitosha_seen_from_the_center_of_Sofia

Първият апартамент е в стартиращ комплекс в кв. Симеоново.

 

Квадратурата му е 94 кв.м.

 

Има 2 спални, но е само с една баня, което е крайно неудобно за четиричленно семейство. В коридора има едно малко гардеробче и няма перално помещение. По първоначален план, ще трябва да се жертва единият от 4-те шкафа в малката кухня, за да се сложи пералнята.

 

Преди

 

Model

 

След

 

Model

 

 

След разнищване на пространството, успяхме да направим още една баня в родителската зона, като усвоихме част от спалнята. С разместването на няколко стени и врати, се обособи комфортно мокро помещение с допълнителен гардероб. В коридора се отвори възможност за поставянето на голям гардероб, а в нишата планувахме чудесен шкаф за обувки. В другата спалня използвахме ъгъла, за поставянето на по-голям вграден гардероб.

 

В този пример добре се вижда, че в една и съща квадратура, с малко помощ, пространството  може да се усвои така, че качеството и функцията на апартамента да се покачват съществено.

Втори апартамент – престижен затворен комплекс в София

Resid hall

Вторият апартамент е в един от най-престижните затворени комплекси в София.

 

Апартаментът е с площ от 160 кв.м, но и тук имаше какво да се коригира.

 

Местенето на стени не беше много, но беше решаващо за функционалността на детската баня и коридора.

 

Преди

 

1Arh. plan

 

След

 

1Arh. plan

 

Детската баня беше проектирана с много малка мивка и малка ъглова душ кабина.

 

С преместването на вратата,  отново спечелихме ъгъл и в същата баня успяхме да сложим вана, 2 мивки, а и остана място и за стоящ шкаф, или декоративна стълба.

 

Преди

 

1Arh. plan

 

След

 

1Arh. plan

 

Детска баня

 

Residential BanqD_1

 

В коридора премахнахме излишното изграждане на облицовката на преминаващи тръби и в привидно нищожните нишички, изградихме прекрасен и крайно необходим ­­шкаф за обувки.

 

Koridor2 (1)

 

 

Място за обувки

 

Residential obuvki

 

На чертежите се вижда, че и само с преместването на някои мебели, също могат да се решат много функционални проблеми.

Трети апартамент – в луксозна сграда в центъра на Варна

3_лого

 

Третият пример е първокласен имот в много скъпа и луксозна сграда в центъра на Варна.

 

Квадратурата му е 120 кв.м вътрешна площ.

 

Преди

 

Layout2

 

След

 

Layout2

 

 

В оригиналното разпределение има много пространство, което не е усвоено оптимално и в някои зони има съществени проблеми.

 

Да започнем от коридора.

 

Преди

 

Razpredelenie_N

 

След

 

Razpredelenie_N

 

На чертежа ясно се вижда, че ако се отвори входната врата, няма място да се мине от другата страна на вратата и първият, който влезе, ще трябва да прави място на всеки следващ. С преместването на 2 стени, ние си подсигурихме приветлив квадратен коридор, с още 3 ъгъла, в които можем да предвидим и допълнително място за съхранение.

 

11 (1)

13 (1)

 

В голямата баня разпределението е добро, но душ-кабината е неоправдано голяма, а пералнята отново е предвидена да е позиционирана в кухнята.

 

Преди

 

Razpredelenie_N

 

След

 

Razpredelenie_N

 

 

Затова, без проблем, си взехме излишното пространство от душ-кабината, и го направихме част от коридора. Така получихме чудесно мокро със сушилня и пералня, кошове за дрехи, с комфортен достъп, а и лесно изведохме канал за  водата към банята, в случай на теч.

 

Другата баня не е изобщо с малка площ, а виждаме, че мивката и тоалетната са сбити на една стена, а отсрещната стена я губим заради ходовата линия.

 

Преди

 

Razpredelenie_N

 

След

 

Razpredelenie_N

 

Банята

 

Banq_1 (1)

 

С преместването на вратата вдясно, спечелихме още един ъгъл в помещението и спокойно разположихме голям шкаф с две мивки на тази стена.

 

Banq_3 (1)

 

Въпреки, че намалихме площта на тази баня, като взехме част от пространството, за да го използваме откъм коридора, промяната на разпределението подсигури далеч по-функционално решение, а коридорът стана доста по-просторен.

 

В детската също имаше сериозен проблем, защото в стаята има само един ъгъл, който може да се използва за поставяне на мебели. В оригинала виждаме, че няма обособен гардероб и никакво място за игра, а двете неща са много важни за една детска стая.

 

Преди

 

Razpredelenie_N

 

След

 

Razpredelenie_N

 

С изместването на вратата, стана възможно да се използва и тази стена за композиция от голям гардероб с бюро.

 

garderob varna nadesign

 

Обособихме различни кътове, а мястото за игра е напълно достатъчно.

 

varna detska nadesign

nadesign varna detska 2

nadesign varna detska 3

 

Тези примери показват, че във всеки интериор има различни проблеми, но и добри възможности. Всичко това, разбира се, не се отнася само за новото строителство. При основен ремонт на старо жилище, точно толкова си струва да се направи чертеж и да се извлече максималното от него.

 

Повечето хора търсят услугите на интериорния дизайнер, на етап обзавеждане, когато видят, че пространството не позволява да се справят сами. С примерите показахме, че ако търсим максимална функция, професионалната помощ е необходима доста по-рано. Това гарантира покачване на стойността на имота, подобряване на визията на интериора и повишава качеството на живот в него.

 

nadesign kuhnya

 

Надежда Вакъвлиева е гост блогър в „Данибон“. Споделя с читателите на сайта съвети за интериорния дизайн. 

За Надежда Вакъвлиева

Надежда Вакъвлиева е интериорен дизайнер и собсвеник на студио "Nadesign". Тя е майка предприемач. Има двама сина. Обича джаз музика. В "Данибон" е гост блогър. Публикува статии за обзавеждането и интериорния дизайн. Контакти: [email protected]