Рубрики
Начало » Блог » Размисли от Данибон » Впечатления » Любовни съвети за добрата млада дама от наръчник за любовта и ухажването от 1955 година

Любовни съвети за добрата млада дама от наръчник за любовта и ухажването от 1955 година

Матилда Бийм от „Класически наръчник за любовта“ съветва:

 

vintage-1303798_640

 

- Добрата жена е изтънчена и културна. Убедете се, че сте умели събеседници по темите за изобразителното изкуство, класическата музика и велики литературни творби.

– За да привлече подходящ мъж, една жена следва да излъчва съблазън и въпреки това да остане целомъдрена. Нужна е скромност, ако желае да получи предложение за брак!

– Да пристигнеш със закъснение никога, никога не е модерно.

– Като изключим някой и друг приятелски поздрав, пътуващите във влака обичайно не разговарят. Ако сте сама дама, вземете си книга или се наслаждавайте на гледката през прозореца.

- Официалното ви облекло винаги следва да подхожда на събитието, на което ще бъде носено. Планирайте го от толкова рано, колкото е възможно.

– Кръчмите и баровете са обичайното местообитание на нехранимайковците. Не са подходящо място за никоя добра съпруга. И определено не са място за неомъжени дами.

– Грубият език не бива да се изплъзва от устните на една благовъзпитана добра жена!

- Клюките са липса на изящество! Всяка добра жена си гледа собствената работа.

– Добрата жена е винаги уравновесена! Трябва да се държи спокойно и изящно, дори когато е ядосана.

– Кожата на добрата жена винаги трябва да бъде свежа, чиста и с равен тен.

– Мъжът на мечтите ви ще оцени фин, слаб кръст, който може да обгърне с длани.

- Най-широката част на бюста трябва да бъде равна на най-широката част на ханша, а кръстът трябва да е поне 25 сантиметра по-малък и от двете.

– Никога не говорете за дрехи с добър мъж – той не се интересува от новата ви рокля.

– Една добра жена се движи грациозно и елегантно на дансинга. Винаги оставя джентълмена да води.

- Добрата жена винаги трябва да бъде ентусиазирана. Дори когато е поставена в неприятна ситуация, винаги е по-добре да се държи сякаш е щастлива.

– Не подобава на една дама да се занимава с финансовите работи на семейството, това е грижа на съпруга.

– Една добра жена се движи грациозно и елегантно на дансинга. Винаги оставя джентълмена да води.

– Телефонът не е удачен за провеждане на дълги разговори. Поддържайте разговора лек, кратък и по темата. Уверете се, че тонът ви е нежен, примамлив и заинтересован.

– Изградете връзка с мъжа, когото желаете, като се интересувате от нещата, които го радват.

– Малко са нещата, които един хубав нощен сън не може да оправи. Животът винаги изглежда по-добре на сутринта.

- Отпочиналата жена е добра жена!

– Запазете сълзите си за възглавницата!

– Един мъж трябва да почувства, че може да сподели най-съкровените си мисли и желания с любимата.

- Всяка добра жена следва да търси партньор с равен или по-добър произход и образование. Това е човекът, с когото ще прекарате живота си и ще отгледате децата си. Трябва да бъде способен да се грижи за вас или ви очаква живот, изпълнен с кавги и финансови тревоги.

 

 

„Класически наръчник за любовта“ на Кърсти Грийнуд ще допадне на едни заради непокорната млада Джесика Бийм, внучка на Матилда Бийм с любовните съвети от 1955 година. Други ще се зачетат как се прави успешен бизнес с популярен моден блог. Трети ще вникнат във взаимоотношенията между поколенията. Аз харесах най-много старата писателка Матилда Бийм, чиито наръчници на добрата жена, са били бестселъри през 50-те години на 20 век. Тя доказа на всички, че и в днешно време съветите й работят. Успява да преобрази внучката си и да я превърне в изискана млада дама, в която се влюбва един от най-желаните младежи на Лондон. Романът ни показва от една страна красотата на старите ценности и консерватизма на висшата английска класа, а от друга – разкрива хубави бизнес идеи. Какви са приликите и разликите между пишещите и популярните жени в средата на миналия век и в наши дни? От една страна е възрастната известна писателка със своите наръчници, а от друга – модна млада блогърка. Това са сякаш два различна свята, но всъщност си имат доста допирни точки. И не е толкова зле човек да прелиства старите книги, в които има много мъдри съвети.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".