Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Нашето семейно пътешествие из Европа

Нашето семейно пътешествие из Европа

Пътеписи от пътешествието ни из Европа

 

Пирот, Загреб, Любляна, Залцбург, Мюнхен, Аугсбург, Верона, Белград

salzburg katinari

 

Приказни замъци, величествени катедрали, известни картини, Романтичен път, Леголенд, китни алпийски селца, подредени градове, скъпи коли, бързи магистрали, старинни площади, исторически крепости, музикални часовници, традиционни фестивали, фолклорни празненства, Ромео и Жулиета, приятни ресторантчета, весели бирарии, уютни апартаменти и стилни хотели – това са само някои от акцентите в нашето 10-дневно пътешествие из Европа. Преминахме през 6 държави – Сърбия, Хърватия, Словения, Австрия, Германия и Италия. Пътувахме с нашата кола цялото семейство – двете момчета (Ники и Вики), съпругът ми Евгений и аз. По време на пътешествието Вики стана на 10 години и отпразнува рождения си ден в Леголенд.

 

10-дневното ни пътешествие из Европа започна на 20 юли 2017 г. и приключи на 30 юли 2017 г. За първи път пътувахме с кола по толкова дълъг маршрут.

 

romantichen put 3

 

Като малка бях чела една детска книжка. Казваше се „С бяло конче по света“. Спомням си, че се разказваше как семейство обикаля из Европа със своята кола. Авторът е Йордан Друмников. Бях впечатлена от това семейно пътешествие и години след това успях да реализирам нашето.

 

viki augsburg

 

Голяма част от планираните неща успяхме да посетим. Бях далеч по-амбициозна в плановете, но човек трябва да е подготвен с много информация и на място да решава кое да отпадне и кое да остане. Всичко, което може да види, винаги е в плюс. А ако не успее да покрие цялата програма, може да се върне на дадено място отново.

 

augsburg dvor

 

Бях подготвила информация за градове, забележителности, ресторантите, а също така подбрах и хотелите, в които да отсядаме. Мъжът ми направи маршрутите. Цялата тази информация подредихме в „джобове“, които сложихме в огромна папка.

 

papka evropa putuvane

 

За всеки град имахме маршрут с километри, часове, бензиностанции. Също така потвърдените ни резервации и контакти за връзка. Приложихме и много информация за забележителности, ресторанти, какви специалитети да се пробват.

 

papka evropa pytuvane

 

Когато се качвахме в колата и потегляхме към новото място, вадех от папката „джобовете“ за дадения ден и така винаги бяхме подготвени.

Програмата

 

Ето нашата програма според нощувките:

 

romantichen put 1

 

20 юли – Пирот

21 юли – Загреб

22 юли – Залцбург (спирка в Словения около обяд)

23 юли – Аугсбург (спирка в BMW музея в Мюнхен)

24 юли – нощувка в Аугсбург – пътешествие по северната част на Романтичния път

25 юли – нощувка в Аугсбург – пътуване до Мюнхен

26 юли – нощувка в Аугсбург – Леголенд – Рожден ден Вики

27 юли – нощувка в Аугсбург – замъците Нойшванщайн и Хоеншвангау; южната част на Романтичния път

28 юли – Верона

29 юли – Белград

30 юли – София

 

Целта ни беше Бавария и по-скоро района около Мюнхен. Малкият ни син Виктор имаше рожден ден на 26 юли и на този ден трябваше да сме в Леголенд. И така около тази дата започнахме да градим другите преживявания.

 

viki v legoland

 

Първоначалната идея не беше да пътуваме с кола. Това беше един от трите варианта и може би най-малко вероятният. По-вероятни бяха вариантите да пътуваме със самолет и там да наемем кола. Чудехме се дали да кацнем в Мюнхем или в Меминген. Мъжът ми държеше на Мюнхен, а аз повече на Меминген, тъй като летището в Мюнхен ми се струваше по-далече от това, което бях набелязала като забележителности. И някак докато решим кое летище е по-подходящо, къде да спим, каква кола да наемем и т.н., започнахме да се замисляме за възможността да тръгнем с наша кола и да видим и други държави и градове. Не сме от семействата, които биха жертвали комфорта си през цялото време за сметка на бъдещи приятни моменти. Затова още отначало си знаехме, че трябва да правим повече междинни и интересни спирки в удобни хотели или апартаменти в центъра на някой приятен град.

Маршрутът

 

Окончателният ни маршрут беше:

 

romantichen put 2

 

Пирот – Загреб – Залцбург – Аугсбург – Верона – Белград – София

 

Това всъщност бяха градовете, в които нощувахме.

Хотелите

 

Хотелите и апартаментите, в които нощувахме, бяха много внимателно подбрани от мен, а след това и одобрени от съпруга ми преди да ги резервираме. Задължително условие беше да имат паркинг. Апартаментите трябваше да са с две спални с нормални легла, а не с разтегателен диван. Пътешествията ни включват много обикаляне, посещения на музеи и забележителности и в края на деня сме много уморени. За да съберем сили, леглата трябва да са удобни за всички. Държа момчетата ни да си имат стая и да спят на легла, а не на диван. В хотелите преглеждахме варианти или за апартамент с две спални или за две стаи в съседство. Задължително трябваше да бъдат за непушачи. Най-трудно ми беше да намеря хотел в Сърбия.

 

belgrad hotel masa

 

За повечето хотели се появяваше коментар, че мирише на цигари, а за нас това не е приемливо. Накрая избрахме наистина страхотен хотел в Белград и добре си починахме след 12-часово пътуване от Верона до сръбската столица. За Залцбург също се позатрудних с избора. В крайна сметка се спрях на семеен хотел.

 

salzburg gradina

 

За хотелите и апартаментите държахме и да са с висока оценка в Booking. В краен случай можеше оценката и да е много добра около 8,5+, тъй като бях поставила доста изисквания и невинаги можеше да се намери нещо подходящо. Също така трябваше да са в центъра на хубав град или поне на пешеходно разстояние, за да можем вечерно време да се разхождаме. В Airbnb този път не намерихме нещо подходящо, може би заради изискването ни за паркинг.

 

Повече информация за хотелите от нашето пътешествие можете да прочетете тук.

Гледайте църквите

 

Когато потеглихме от София, съпругът ни ни посъветва да гледаме как се променят църквите във всяка държава. Наистина е много интересно. Първо са познатите ни православни църкви, в Хърватия вече започват по-островърхи и тази архитектура се доразвива в Словения, Австрия и Германия. Извисяваха се над цялото селище. Сякаш всяко градче или селце се състезаваше със съседното да има по-красива, по-голяма църква, която да се вижда отдалече. В Италия църквите вече придобиваха по-друг вид и цвят – онова приятно старинно оранжево-жълтаво. Започнаха да изглеждат като крепости, които са видели много и са с многовековна история.

Нашето семейно пътешествие из Европа в статии

Въведение

Ден първи – Пирот

Ден втори – Загреб

Ден трети – Залцбург и за малко в Любляна

Ден четвърти – Аугсбург и Музеят на BMW в Мюнхен

Ден пети – Романтичният път

Хотелите

Очаквайте следващите части …

 

В следващите части ще ви разкажа за Романтичния път, за Мюнхен, за Леголенд, за приказния замък Нойшванщайн и неговия съсед Хоеншвангау, за Верона и Белград.

 

Следва продължение …

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Хотелите от пътешествието ни из Европа

Хубави туристически филми за Загреб

Музеят на BMW в Мюнхен – полезна информация

Хубави туристически филми за Романтичния път в Германия

Романтичният път в Германия – полезна информация

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".