Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Нашето семейно пътешествие из Европа: Загреб

Нашето семейно пътешествие из Европа: Загреб

Пътеписи от пътешествието ни из Европа

 

zagreb panorama

 

Нашето семейно пътешествие из Европа – въведение

Ден първи – Пирот

 

Ден втори

 

21 юли 2017, петък – Загреб

На следващия ден потеглихме към Загреб и към 18 часа бяхме в хърватската столица. Това беше един от двата по-сложни дни, тъй като имахме дълги преходи. На границата не чакахме и преминахме бързо. Съветвам ви да следите сайта на хърватския автомобилен клуб, който обновява информацията за задръствания по границата на всеки час (прочетете повече тук).

Пристигнахме в Загреб малко преди вечеря и след много кратка почивка, тръгнахме към центъра, за да разгледаме забележителностите.

 

zagreb center sgrada

 

Беше доста горещо. Така че дори да бяхме стигнали по-рано, едва ли щяхме да можем да започнем обиколката ни из града по-рано заради жегата.

 

Загреб беше пленителен. Удивително съчетаваше балканска, италианска и австрийска култура. Сякаш имаше всичко за всеки вкус.

 

zagreb ulica

 

Вечеряхме в ресторантче в центъра до известната улица Ткалчичева (Tkalčićeva Ulica). Имахме гледка към Катедралата (или по-скоро се виждаше част от нея). Масата ни беше с чудесно разположение, но обслужването ставаше бавно тъй като имаше явно доста клиенти. След това видяхме много по-приятни и спокойни ресторантчета, но това беше първото, което ни привлече погледа, а и гледката към Катедралата ни спечели.

Аз приключих по-бързо с вечерята и използвах това време да се поразходя наоколо и после да съм по-полезна къде какво си заслужава да се види. Катедралата ме впечатли много.

 

zagreb katedrala

 

Още повече обаче ме очарова Горния град – всичко беше красиво както в кукленско градче. Докато се разхождахме по уличките му, там се провеждаше и фолклорен фестивал, а за друго събитие – имаше и рицари с доспехи. Чувствахме се като в миналото или поне като в хубав филм.

Гледките от този хълм към Загреб са чудесни. Отделете си повече време да се пошляете из Горния град. Там е и църквата „Св. св. Кирил и Методий“. Задължителна снимка трябва да направите на църквата „Свети Марк“.

 

zagreb gorni grad sgrada gerb

 

Апартамент:  Apartment Donji Grad – просторен, стилен апартамент, оценка в Booking 9,3, има подземен паркинг с паркомясто (паркомястото беше тесничко и трябва да се премисли как точно да се влезе), имаше 2 спални. Хубав интернет.

 

zagreb biskvitka apartament

 

От апартамента може да се стигне пеша до историческата част на града. Ние точно така направихме. Има вариант за ползване на трамвай, но не разбрах къде е спирката. Когато се връщахме след разходката, хванахме такси. От Катедралата до апартамента цената беше 5 евро, но внимателно проучете коя компания да ползвате, препоръчаха ни две таксиметрови фирми, на едната името й започваше с „Euro…“.

 

Ресторант: добро място за ядене с много ресторанти е улица Ткалчичева. В близост до апартамента също има хубави ресторанти (поне така бях проучила предварително), не сме ги посещавали. Там се намирал и известен рибен ресторант, за който четох хубави отзиви. Но по-скоро препоръчвам да потърсите ресторант в центъра. Много е приятно всичко там, а атмосферата е заразителна с положителни емоции.

 

Идеи: Задължително се разходете из историческия център. Сградите са добре осветени и дори вечер стават хубави снимки.

 

zagreb gorni grad

 

Забележителности: Катедралата, Горни град, площад „Бан Йелачич“ и много други, стига да имате време

 

zagrab plostad

 

Хубави туристически филми за Загреб

 

Съвет: хърватският се разбира чудесно, ще ви разберат, когато говорите на български, но ми направи впечатление, че всички предпочитат да говорят на английски – явно, за да няма неточност в разбирането на някоя дума.

Следва ден трети – Залцбург, но за малко и в Любляна …

 

Нашето семейно пътешествие из Европа в статии

Въведение

Ден първи – Пирот

Ден втори – Загреб

Ден трети – Залцбург и за малко в Любляна

Ден четвърти – Аугсбург и Музеят на BMW в Мюнхен

Хотелите

Очаквайте следващите части …

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".