Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Нашето семейно пътешествие из Европа: Залцбург и за малко в Любляна

Нашето семейно пътешествие из Европа: Залцбург и за малко в Любляна

Пътеписи от пътешествието ни из Европа

 

Залцбург

Залцбург

 

Нашето семейно пътешествие из Европа – въведение

Ден първи – Пирот

Ден втори – Загреб

Ден трети

 

22 юли 2017, събота – Залцбург, а преди това за малко в Любляна

 

Около 10 часа потеглихме за Залцбург. Загреб е близо до границата със Словения. Словенска винетка си взехме от последната бензиностанция в Хърватия.

Разстоянието между Загреб и Залцбург не е голямо и си позволихме по пътя да поспрем в Любляна и да разгледаме крепостта.

 

ljubljana castle

 

От нея има хубави гледки към словенската столица.

 

ljubljana panorama

 

Словения много ни хареса и решихме някой ден специално да я посетим. Може би ще подготвя един приятен балкански маршрут в тази част и ще включа задължително и Хърватия.

След това потеглихме към Залцбург. Купихме си австрийска винетка в Словения преди да влезем в тунела. Минахме без никакви задръствания през този тунел, който свързва Словения и Австрия. Но за влизане в Словения от Австрия беше страшно. Хиляди каравани бяха спрели на магистралата, хората се разхождаха около тях и чакаха да преминат. Доброволци им раздаваха бутилки с вода. Опашката беше километрична.

 

avstria magistrala caravani

 

През Австрия се движихме много приятно. Единственият ни проблем беше, че изпуснахме една спирка за почивка, а след това дълго нямаше. При пътуване с деца човек трябва да се възползва от появила се възможност за спиране, ако се налага.

 

По магистралата из Австрия ми беше много хубаво, тъй като наоколо се виждала малки китни селца, красиви къщички, пасящи крави. Пътува се удобно. Направени са дълги тунели през планината и няма опасни участъци.

 

avstria magistrali

 

Стоп лентата обаче е по-тясна от нашите и ако ви се наложи да спрете, десните врати трябва съвсем малко да се отворят и да се измъкнете през тясното пространство.

 

По нашия път не беше натоварено за разлика от отсрешната страна за излизане от страната. Единствено задръстване имаше в близост до Залцбург в посока Мюнхен. Но точно там ние трябваше да влезем в Залцбург и не усетихме никакво притеснение.

 

salzburg karta

 

В Залцбург бяхме за една нощувка, но успяхме да разгледаме някои забележителности в старата част на града, вечеряхме и дори участвахме в техен фестивал. Този град отново ще го посетим.

 

salzburg djudje

 

Имам големи планове какво да включим при следващото ни идване. Така че този кратък престой ми беше много полезен за ориентиране.

 

Хотел: Hotel Ganslhof, Залцбург

 

salzburg hotel

 

Наехме две стаи. Не бяха една до друга, но не бяха и твърде далече; паркингът е голям, но се заплаща отделно (8 евро на ден); пешеходно се стига до по-централната част – за около 10 мин, оценка в Booking 8,4. Интернетът не беше много добър.

 

Ресторант: потърсете ресторант в центъра на града, има най-различни варианти за всякакви вкусове

 

Кафене Томазели – открито е през 1705 година. Това е най-старото кафене в Австрия. Моцарт често се е отбивал тук. Тортите са невероятни. Съветите в пътеводителите са да се пробва Гугелкупф.

 

cafe SALZBURG ALTSTADT

 

Точно срещу това кафене е друго, което също е с голяма слава – Cafe Konditorei Fürst.

 

SALZBURG ALTSTADT bonboni mozart

 

Тук са измислени кръглите марципанови бонборни Моцарткугел.

 

bonboni mozart

 

Забележителности: В Залцбург е необходимо човек да бъде повече дни, за да се наслади на цялата обстановка, да посети концерт, да опознае забележителностите. Ако обаче разполагате с малко време като нас, потърсете къщата, където се е родил Моцарт и след това се поразходете в този район.

 

SALZBURG ALTSTADT mozart roden kusta

 

После можете да намерите и къщата, в която е живял.

 

mozart kusta jivjal salzburg

 

Около нея също има какво да се разгледа.

 

SALZBURG ALTSTADT home mozart jivjal

 

Идеи: Потърсете информация дали няма някакво интересно събитие в града.

 

Залцбург

Залцбург

 

Ние случайно попаднахме на техен фестивал и дори се включихме в него.

 

Залцбург снимка: Евгений Благоев

Залцбург
снимка: Евгений Благоев

 

Беше незабравим спомен.

 

salzburg festival viki

 

Идеи: Изключително е интересно да се наблюдават хората, облечени в традиционни дрехи.

 

salzburg muj i jena nosii

 

Ако не срещнете такива, със сигурност ще можете да разгледате най-различни варианти в скъпите магазини на центъра.

 

salzburg drehi

 

Съвети: Ако не разбирате немски, едва ли ще имате проблем. Навсякъде говореха на английски. Но все пак може да понаучите някоя друга дума и да ви е по-лесно при поръчването на ястия, ако не ви дадат веднага английско меню.

 

viki bonboni mozart

 

Сувенири: купете си от прочутите бонбони Моцарт, а ако обичате да събирате и традиционни неща от местата, които посещавате, надникнете в магазините, където се продават традиционните дрехи, но цените им бяха доста високи.

Следва ден четвърти – Музеят на BMW в Мюнхен и Аугсбург …

 

Нашето семейно пътешествие из Европа в статии

Въведение

Ден първи – Пирот

Ден втори – Загреб

Ден трети – Залцбург и за малко в Любляна

Ден четвърти – Аугсбург и Музеят на BMW в Мюнхен

Хотелите

Очаквайте следващите части …

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".