Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Нашето семейно пътешествие из Европа: Аугсбург и Музеят на BMW в Мюнхен

Нашето семейно пътешествие из Европа: Аугсбург и Музеят на BMW в Мюнхен

Пътеписи от пътешествието ни из Европа

 

Аугсбург

Аугсбург

 

Нашето семейно пътешествие из Европа – въведение

Ден първи – Пирот

Ден втори – Загреб

Ден трети – Залцбург и за малко в Любляна

 

 

Ден четвърти

 

23 юли 2017 година, неделя – Аугсбург, но преди това BMW музея

 

 

На следващия ден след закуска поехме към Германия. GPS-ът ни подбра маршрут из малки селца, за да избегнем задръстването на магистралата. Говорихме и с момчето от рецепцията на хотела ни. Той също потвърди, че задръстванията по магистралата към Мюнхен са обикновено големи и да търсим алтернативни варианти.

 

Ето как преминахме австрийско-немската граница – по нищо не се разбира, само една табела.

 

granica avstria germania

 

Преди да стигнем в Аугсбург, посетихме музея на BMW в Мюнхен.

 

bmw welt

 

Имахме уговорка със съпруга ми и малкия ми син, които искаха да го видят. Ако успееха да го вместят в програмата ни през този ден, ще можем да го посетим. През следващите дни програмата ни не позволяваше да го вместим.

 

bmw museum 2

 

До този момент температурите бяха приятни. В Залцбург се опитваше да вали, но не беше студено. Когато пристигнахме в Мюнхен, изведнъж климатът се промени. Беше мрачно, хората носеха якета. Наложи се да се преобличам, тъй като бях с лятна рокличка и започнах да потрепервам. Веднага извадих дънки, маратонки и жилетка и пак ми беше хладно. И така цели пет дни след това. Температурите паднаха още повече, а дъждовете ставаха все по-страшни.

 

bmw museum

 

Беше неделя, но трафикът до BMW музея беше натоварен. Не мога да си представя как ли е в работен ден.

 

bmw koli museum

 

При посещение в BMW музея се паркира в голям паркинг в BMW Welt. Това е голямо удобство, тъй като четох за Мюнхен, че паркирането е проблемно. Надявах се да успеем да видим още някоя забележителност този ден, но не успяхме. Затова пък се забавлявахме доста в BMW музея.

 

bmw viki i evgeniy

 

Не мога да кажа, че съм почитател на колите, но този музей беше интересен.

 

bmw elvis presli

 

Влюбих се в една мъничка ретро кола.

 

Любимата кола на Данибон Влюбих се в тази количка. Дори си взех сувенир - мини вариант.

Любимата кола на Данибон
Влюбих се в тази количка. Дори си взех сувенир – мини вариант.

 

Толкова беше елегантна и дори си взех сувенир с нея.

 

bmw museum magazin

 

Ако някога пак започнат да произвеждат такива коли, с удоволствие ще я карам.

 

Това е изключителна атракция в музея. Уникално е!

 

bmw prozrachna kola

 

Обядвахме в BMW Welt.

 

bmw resto

 

Имаше възможност за избор между няколко заведения. По-късно пихме кафе в BMW музея.

 

bmw cafe

 

Полезна информация за BMW музея – прочетете тук.

 

Около 16 часа потеглихме към Аугсбург. Съпругът ми максимално се порадва на немската магистрала.

 

nemska magistrala

 

Аз не толкова, тъй като не обичам бързите скорости. Не мога да отрека обаче, че по тези магистрали се кара много бързо, но никой на никого не пречи. За всеки си има лента с удобната за него скорост. Наблюдавах какви коли се карат, какви са хората в тях. Очаквах далеч по-впечатляващ автопарк. Караха нови коли, но нямаше някакви главозамайващи модели. Тук-там забелязвах някоя суперинтересна кола и обикновено в нея бяха добреизглеждащ дядо и поддържана баба. Впечатлението ми беше, че само хората на тази възраст са си позволили да се позабавляват и да си позволят нещо впечатляващо като кола и пътешествие. Много се радвах на възрастните хора, които срещах. Още в Хърватия забелязах интересни примери. Най-запомнящ пример бяха мотоциклетисти – възрастна двойка от Румъния с кожени дрехи, които си пътешестваха и показваха на младите как се живее добре.

 

augsburg center

 

В Аугсбург пристигнахме бързо. Бяхме наели голям апартамент в сграда, в която се отдават апартаменти. Намираше се в центъра. Имаше паркинг. Жилището ни беше с две спални, хол, кухня, баня и паркомясто. Намираше се на първия етаж и можеше да се влезе от две места.

 

augsburg spalnya

 

По време на нашето пътешествие най-дълго бяхме в Аугсбург. Този град беше на идеално разстояние до всичко, което искахме да видим. Отказахме се да нощуваме в Мюнхен, тъй като задръстванията в града щяха да ни забавят.

 

augsburg ulica center

 

Също така Аугсбург беше достатъчно голям, интересен, в близост до Леголенд, а и долу-горе по средата на Романитичния път – най-популярния маршрут в Германия.

 

augsburg fontan

 

За съжаление натоварената ни програма и поройните дъждове ни затрудниха и не можахме да разгледаме по-добре този красив град.

 

Augsburg center

 

Успяхме само първата вечер да се поразходим из центъра му и малко от последната. Задължително обаче ще се върнем, тъй като много ни хареса и има какво да се види.

 

augsburg sgradi 2

 

Апартаментчето, което наехме, беше на много добро място. Не беше далече от централната улица. Имахме си квартални бирарии. На метри от нас се намираше голям супермаркет NORMA, който работеше до 20 часа. В близост имаше и аптека. Много добро впечатление ни направиха в немските аптеки. Бяха много мили. Наложи се да купуваме лекарство, което го нямаха. Казаха, че ще го поръчат и в следобедните часове ще бъде при тях. Предстоеше ни обаче пътуване извън града и нямаше как да си го вземем. От аптеката, която беше в близост до апартамента ни, казаха, че могат да ни го доставят на адрес – да го пуснат в пощенската кутия или да го дадат на някого. Работеха до 18 или 18,30 ч. След 17,30 ч. разнасяли поръчаните лекарства на близките адреси. На пешеходно разстояние до апартамента се намираше и голям мол. В него аптеката и магазините работеха до 20 часа.

 

augsburg sgradi 4

 

Аугсбург е известен с богатата фамилия Фугер. Неин представител създава най-старите общежития в света, наричани Фугерай. Това се случва през 1521 година и тези жилища все още съществуват и се ползват. Намират се недалеч от апартамента, в който бяхме отседнали.

 

Апартамент: Steinhausers Ferienwohnungen

 

Наехме най-големият апартамент (апартамент Max). Имаше 2 спални, кухня, хол, дивани, барплод, баня с душкабина; намираше се на първия етаж и имаше два входа. Така имахме и достъп до дворчето, което се ползва и за паркинг. Беше удобно за разтоварване на багажа. Сградата се намира в центъра и бързо се стигаше до забележителности и ресторанти. В близост имаше и местни бирарии. Оценката в Booking e 8,9. Бърз интернет.

 

augsburg apartament hol

 

Ресторант: Има прекрасни ресторантчета в града. Ние не успяхме добре да ги проучим.

 

Първата вечер харесахме едно, защото беше пълно и ни се стори весело. Казва се John Benton. Имаше и меню, което ни допадна. Следващите вечери хапвахме отново там, тъй като се връщахме късно и бързахме да намерим място за вечеря. Притеснявахме се какво е работното време на други места.

 

resto augsburh

 

Ако се спрете на John Benton, има много интересни предложения. Аз станах голям почитател на доматената им супа. Времето беше студено и супата ме стопляше. Беше много ароматна и вкусна.

 

domatena supa augsburg

 

Ники си поръчваше от пуешкото им филе. Вики заложи на различни варианти от детското меню, а съпругът ми поръчваше различни ястия всеки път. С повечето гозби поднасяха и припечено хлебче с масло и чесън.

 

yastie augsburg

 

Като качество на храната сме много доволни. Също така беше апетитно и ни допадна като вкус. Обслужването е бързо, но по-скоро напрегнато, но аз го отдавам на това, че сме по-южна нация и сме свикнали в ресторантите да ни глезят и да са супер гостоприемни.

 

В Германия ми направи впечатление, че сервитьорите си вършат работата бързо, но не се усеща топлина във взаимоотношенията. Всъщност различният тип обслужвания в различните държави от нашето пътешествие ми беше част от атракцията. Срещнахме най-различни чешити сред сервитьорите. Една австрийска сопната сервитьорка в алпийско ресторантче за мен държи първенството по негостоприемност. Но не го приемайте като нещо негативно. Всичко е по-скоро като част от забавното ни пътуване.

Но да се върна ресторанта в Аугсбург. На нас ни хареса. Имаше атмосфера в него.

 

augsburg resto

 

Няма да забравим първата вечер как се забавлявахме с трима немци на съседната маса. Всеки от тях вече беше приключил със седмата си халба с бира. Можете да си представите колко весела картинка бяха. Когато влязохме в ресторанта, те бяха там. Когато си тръгнахме, се поръчаха осмата халба бира. Но не ги приемайте като агресивни пияници. Просто бяха от онези забавни, които на никого не пречат, но създават допълнително весело настроение – само като им погледне човек погледите и няма как да не прихне да се смее.

 

augsburg shishche

 

Заведението нямаше климатик. Първият ден беше задушно, защото все още не беше толкова студено. В следващите дни тази задушевна обстановка по-скоро беше плюс, тъй като се постопляхме след като бяхме намръзнали навън.

 

augsburg sgradi

 

Идеи: Задължително се разходете из красивия център на Аугсбург. Славата на Аугсбург е на най-северния италиански град, тъй като има красиви сгради, фонтани и малки канали.

Аугсбург може да ви е пункт за потегляне към различни забележителности в района. С влак до Мюнхен се стига за около 40 минути. Удачно е да изберете този вариант и да не мислите къде да паркирате. От гарата в Мюнхен след това се стига с метро за минути до центъра на града. Също така от Аугсбург до Леголенд е около 32 минути. Аугсбург е и на Романтичния път – най-популярния маршрут в Германия.

 

Augsburg reka

 

Съвети: В ресторантите има менюта на английски. Ако не се справяте с немския, помолете за меню на английски. Малко са небрежни кога какво меню ви дават.

 

В следващите части ще ви разкажа за Романтичния път, за Мюнхен, за Леголенд, за приказния замък Нойшванщайн и неговия съсед Хоеншвангау, Верона и Белград.

 

Следва продължение …

 

Нашето семейно пътешествие из Европа в статии

Въведение

Ден първи – Пирот

Ден втори – Загреб

Ден трети – Залцбург и за малко в Любляна

Ден четвърти – Аугсбург и Музеят на BMW в Мюнхен

Хотелите

Очаквайте следващите части …

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".