Рубрики
Начало » Интересно » Има ли наследници Айнщайн?

Има ли наследници Айнщайн?

 

oak-ridge-103930_1280

 

Айнщайн е роден на 14 март 1879 г. в Улм в Германия. Умира на18 април 1955 г. в Принстън.

 

Има три деца и две съпруги.

 

Първата съпруга на Айнщайн е математичката от сръбски произход Милева Марич. Бракът им е сключен през 1903 година, развеждат се през 1919 г..

 

Втората му съпруга е Елза Айнщайн. Елза е негова първа братовчедка по майчина линия – майките им са сестри, а също така втора братовчедка по бащина линия – бащите им са първи братовчеди. Елза е родена с фамилията Айнщайн. Загубва я, когато се жени за текстилния търговец Макс Льовентал, от когото има две дъщери. С него се развежда през 1908 година. Отново си връща фамилията, когато се жени за братовчед си Алберт Айнщайн. Двамата имат връзка от 1912 година, а през 1919 г. сключват брак. Елза умира през 1936 година. Дъщерите на Елза се казват:

 

Илзе Льовентал Айнщайн (Ilse Lowenthal Einstein), родена през 1897 – умира през 1934,

Маргот Льовентал Айнщайн (Margot Lowenthal Einstein), родена е през 1899 – умира през 1986; скулптор; женена е за руския учен Димитри Марианоф (Dimitri Marianoff), бил е асистен на Айнщайн. Пише книги за него. Бракът им продължава 7 години. Нямат деца.

Децата на Айнщайн

Децата на Айнщайн са само от първия му брак със сръбкинята Милева Марич. Съдбата на първото им дете – момиченцето Лизерл, не е много известна. Според някои източници, детето е умряло, според други – било е осиновено,  защото е незаконно дете, родено преди брака на Айнщайн и Милева Марич. Двойката има двама сина – Ханс Алберт и Едуард.

 

Ханс Алберт е роден през май 1904 г. Той е швейцарско-американски инженер. Умира през 1973 година.

 

Едуард Айнщайн е роден през юли 1910 г. Бил е много умно дете. Мнозина смятат, че именно той е наследил интелекта на баща си.  Започва да учи медицина, но става ясно, че е болен от шизофрения. Голяма част от живота си прекарва в клиники. Няма наследници. Умира през 1965 година.

 

Единственото дете на Айнщайн, което създава потомство, е Ханс Алберт. Върви по стъпките на баща си, макар че няма неговия талант. Завършва Цюрихската политехника – ETH.

Внуците на Айнщайн

 

Ханс Алберт се жени за Фрида (Frieda Knecht), която е била с 9 години по-голяма. Имат пет деца:

Бернард Сисър Айнщайн (Bernhard Caesar Einstein)

Клаус Мартин Айнщайн (Klaus Martin Einstein), който умира на 6-годишна възраст,

Евелин Айнщайн (Evelyn Einstein) – осиновено момиченце

две момчета, които са починали няколко дни след раждането си.

През 1958 г., една година след смъртта на Фрида, Ханс Алберт се жени за неврохимичката Елизабет Робоз (Elizabeth Roboz).

 

Евелин Айнщайн, която е била осиновена от Ханс Алберт и Фриеда, е високоинтелигентна жена, но с нещастен живот. Учи „Средновековна литература“ в University of California, Berkeley. Била е женена за антрополога Гровер Кранц (Grover Krantz) - първият сериозен изследовател на Голямата стъпка, но след това се развежда. Няма деца. Живяла е за известно време в колата и се е хранела от кофите за боклук. Умира на 13 април 2011 г. Сайтът й е https://evelyneinstein1.wordpress.com/.

Правнуците на Айнщайн

Бернард Сисър Айнщайн е единственият биологичен внук на Айнщайн.

 

By Thomaseinstein (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

By Thomaseinstein (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Роден е на 10 юли 1930 година в Германия. Подобно на дядо си и баща си завършва ETH в Цюрих, а след това и University of California, Berkeley. Бернард Сисър Айнщайн е физик и инженер. Среща дядо си Алберт Айнщайн, когато е на 2-годишна възраст. Като дете често ходел при него и заедно в плават в Saranac Lake. През 1938 година се жени за Дорис (Aude) Швайцер Ейнщайн (Doris Schweizer Einstein). Имат 5 деца:

Томас Мартин Айнщайн (Thomas Martin Einstein), роден през 1955 г. в САЩ, сайт http://einsteinanesthesia.com/ – лекар анестезиолог, работи в Калифорния; има три деца.

Пол Мишел Айнщайн (Paul Michael Einstein), роден през 1958 г. във Франция – композитор и цигулар, женен, живее в Южна Франция. Баща му му подарява цигулката на Алберт Айнщайн.

 

 

Едуард Алберт Айнщайн (Eduard Albert (Ted) Einstein), роден през 1961 г. в САЩ –  притежава няколко склада и магазини за мебели в района на Лос Анджелис; вместо да отиде да учи в колеж, решава да се занимава със зидария и строителство. Женен е и има деца.

Мира Айнщайн (Mira Einstein-Yehieli), родена през 1965 г. в Швейцария – музикант, живее в Израел със семейството си; красива и талантлива музикантка.

Чарлс Куинси Ашер Айнщайн (Charles Quincy Ascher Einstein (Charly)), роден през 1971 г. в Швейцария – говорител на голяма болница в Швейцария.

Какво е да си наследник на Айнщайн?

„Понякога ми се струва, че хората гледат на Алберт Айнщайн като на бог. По тази причина гледат и на мен като на правнук на бог. Ако трябва да бъда честен, това ми е много странно“, споделя правнукът на Алберт Айнщайн Чарлс Айнщайн.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.