Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Неапол, видян от манастира „Сан Мартино“

Неапол, видян от манастира „Сан Мартино“

Пътеписи от Италия

 

napoli ot san martino 1

 

Гледката от манастира музей „Сан Мартино“ (Certosa di San Martino) към Неапол е великолепна. Манастирът е разположен на хълмче в богатия квартал „Вомеро“. Има прекрасна панорама към града и залива. От манастира по стъполовидна, каменна пътечка се слиза към историческата част на Неапол. За да се стигне до крайбрежието, може да се премине през колоритния Испански квартал, за който всички туристи получават от познати и непознати предупреждение да го избягват, но обикновено тези добродушни сигнали често се пренебрегват. Всеки иска да се потопи в тази обстановка и да направи няколко незабравими кадъра на простряното пране по терасите. Няма и как да не усети яркия контрас с богатия „Вомеро“ и следващите скъпи улици в близост до крайбрежието.

 

Ако не сте настанени в Неапол и идвате да посетите града. Много бързо се стига по магистралата до квартал „Вомеро“, където има доста паркинги. В повечето случаи може да са заети, но места все пак се намират. За 5-6 часа договорихме такса от 20 евро за паркинг. В други части на града има и на много по-добри цени.

 

„Вомеро“ е богат и хубав квартал със скъпи магазини. Не прилича на другите части на Неапол. Повече напомня на Париж. В него се намират няколко важни забележителности. Една от тях е манастирът музей „Сан Мартино“, който има богати колекции от картини, скулптури, лодки, старинни возила, но най-голямата атракция е голямата му колекция от presepe – рождественските ясли, които в Неапол са една от най-големите атракции и задъжително трябва да се видят. Най-значимият коледен шедьовър е Presepe Cuciniello.

 

След като посетите манастира, застанете на голямата тераса пред него и се насладете на разноцветния Неапол. После тръгнете по каменната пътечка надолу към историческия център или към крайбрежието. Пътечката е лесна за слизане. Има широки стъпала и е заобиколена от красиви къщи, малки параклисчета, а пред вас винаги има хубави гледки от града. След като слезите долу, контрастът между досегашните гледки и Испанския квартал е много очевиден, но и това е част от атракциите в живота на безгрижния турист.

 

Панорамни гледки към Неапол

28 декември 2017 г., четвъртък

 

Фоторазходка

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".