Рубрики
Начало » Гост блогър » Велин Велков » Норич – скритото бижу на Източна Англия

Норич – скритото бижу на Източна Англия

Пътеписи от Велин Велков

 

Norwich town hall 1

 

На около два часа път с автомобил на североизток от Кеймбридж се намира Норич, областният център на графство Норфолк. Пътят към града пресича равните полета на Източна Англия, където няма нито декар необработена земя. Минава се и през градчето Нюмаркет, известно с отглеждането на породисти коне и където се провежда най-голямото конно състезание в Британия.

 

Norwich street 6

 

Важен търговски и земеделски център и един от най-големите градове на Англия по време на нормандското нашествие (11-ти век), Норич все още пази архитектурния облик на заможно селище от Средновековието.

 

Norwich river Wesum

 

Разположен на реката Уезъм, градът има една много изискана и аристократична атмосфера и в някои отношения дори прилича на една малка английска Виена.

Пътешествие във времето

 

Norwich street 4

 

Типична за Норич е елегантното смесване на различни архитектурни стилове, които придават неповторим чар на старата част на града.

 

Norwich church 2

 

Сгради от различни епохи съжителстват напълно хармонично – стиловете тюдор, джорджиански и викториански се допълват неусетно.

 

Norwich street 2

 

Уютни кафенета, галерии, книжарници и магазинчета, както и много протестантски и католически църкви дооформят облика на града.

 

Norwich church 1

 

Хората са добронамерени и не се срещат твърде много чужденци.

 

Norwich street 1

 

Елм Хил и Томланд са улиците на Норич, които най-добре са съхранили средновековната атмосфера на града.

 

Norwich street 3

 

Павирани улички и стари чешми, както и старовремските къщи (добре запазени и напълно фукциониращи) са характерни за тази част на града.

 

Norwich street 5

 

Безспорна емблема на града са Норичката катедрала и сградата на кметството в стил Арт Деко отпреди войната. Катедралата е внушителна сграда, която смайва с изискан архитектурен стил – богат на орнаменти, но същевременно строг и внушаващ респект.

 

Norwich cathedral

 

Такива са и повечето сгради в града – изчистени фасади, колонади и семпли корнизи. Два бронзови лъва с вдигнати лапи пазят официалния вход на кметството, което доминира централния площад на Норич.

 

Norwich town hall 2

 

В съседство се намира средновековната сграда на градската гилдия, църквата Свети Петър и Форумът (огромна стъклена сграда, където се помещават регионалните студия на Би Би Си).

 

Norwich guild hall

 

В центъра около кметството се намират всички големи вериги магазини. Забележителност е кралската аркада. Построена във викториански стил, тя подслонява различни магазинчета и заведения.

 

Norwich royal arcade

 

От интерес е магазинът-музей на прочутата английска горчица Колманс, която се произвежда в Норич.

 

Център на изкуствата

Разположен на хълм в центъра на града, замъкът на Норич е магнит както за туристи, така и за местни семейства с деца. Замъкът е добре запазена английска четириъгълна крепост в нормандски стил, от покрива на която се откриват чудесни гледки към града. Рицарски доспехи и средновековни артефакти покриват стените на централната зала на замъка. Към крепостта има обширен природо-научен музей с препрарирани животни от Източна Англия, музей на Норфолския полк, египетска секция с мумии, както и секция за римската история на региона.

 

Norwich castle

 

Най-интересната част на замъка е галерията на Колман (собственика на заводите за горчица), където основно място е отредено на картините на Джон Кром и Джон Котман – творили през първата половина на 19-ти век и поставили основите на първото провинциално художническо дружество в Англия – основаната през 1803 година Норичка школа. В галерията има картини на всички представители на школата, както и шедьоври на Томас Гейнсборо, Уилям Хогарт и пре-рафаелита Едуард-Бърнс Джоунс. Галерията е свидетелство за разцвета на културния живот в Норич през викторианската епоха.

 

Повече информация за Норич има онлайн: http://www.visitnorwich.co.uk.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ ПЪТЕПИСИ ОТ ВЕЛИН ВЕЛКОВ:

Абърдийн – гранитният шедьовър на Шотландия >>

Единбург – северната столица на Просвещението >>

Виена – архитектурна симфония и богатство от импресии >>

Австралия в светли щрихи >>

За Велин Велков

Велин Велков обича да пътува и да описва видяното и преживяното.