Рубрики
Начало » Интересно » Новини » Най-скъпите картини в света

Най-скъпите картини в света

 

Топ 10 на най-скъпите картини в света към октомври 2015 г. 

 

1. Nafea Faa Ipoipo („Кога ще се омъжиш?“) – Пол Гоген

Цена: 300 милиона долара

Nafea Faa Ipoipo ("Кога ще се омъжиш?") - Пол Гоген

Nafea Faa Ipoipo („Кога ще се омъжиш?“) – Пол Гоген

 

Картината на Пол Гоген – Nafea Faa Ipoipo („Кога ще се омъжиш?“), на която са изобразени две таитянки, беше купена за 300 милиона долара от организацията „Катар мюзиъмс“ (Qatar Museums) през февруари 2015 г. Преди това картината беше собственост на швейцарския колекционер Рудолф Щехелин.

Картината е нарисувана през 1892 г. В продължение на почти 50 години тя се е намирала в Музея на изобразителното изкуство в Базел.

 

2. „Картоиграчи“ – Пол Сезан

Цена: 250 милиона долара

 

kartoigrachi

 

От 2011 г. картината е собственост на катарското кралско семейство. То плати за нея 250 милиона долара.

 

3. „No. 6″ (Виолетово, зелено и червено), Марк Ротко

Цена: 186 милиона долара

No. 6 (Violet, Green and Red)  Марк Ротко

No. 6 (Violet, Green and Red)
Марк Ротко

 

Марк Ротко е американски художник от руски произход, един от най-ярките представители на Абстрактния експресионизъм. Рожденото му име е Маркус Яковлевич Роткович. Роден е на 25 септември 1903 в Двинск. Почива на 25 февруари 1970 в Ню Йорк.

Картината беше купена от Дмитрий Риболовлев, руският милиардер, който живее в Монако. Риболовлев е запален колекционер. Платил е за картината на Ротко 186 милиона долара на Ив Бувие, швейцарски бизнесмен и дългогодишен дилър на произведения на изкуството. Малко след това обаче подава жалба срещу Бувие за измама и пране на пари. Бувие беше арестуван. Обвиненията са, че редовно е продавал картини на руския милиардер на много по-високи цени.

Този скандал стана топ новина и беше отразен в медиите.

Риболовлев се познава с Бувие от 2003-2004 г. и е купил от него 40 творби, сред тях са картини на Леонардо да Винчи, Тулуз-Лутрек, Ротко, Климт и Магрит.

Швейцарецът притежава фрипортове. Това са огромни, обезопасени и климатизирани складове. В тях се пазят произведения на изкуството, колекционерски вещи и скъпи вина за богати колекционери.

Риболовлев твърди, че Бувие е фалшифицирал документи за продажбите, за да прикрие истинските цени на картините. Например, Риболовлев е купил картината на Леонардо да Винчи „Салватор Мунди” за 127.5 милиона долара през 2013 през Бувие. Оказва се обаче, според статия в Ню Йорк таймс, че купувачът е получил около 75-80 милиона долара за творбата. Това означава, според руския милиардер, че Бувие е взел бонус от около 50 милиона долара.

 

4. „Алжирски жени“ (Версия „О“) – Пабло Пикасо

Цена: над 179 милиона долара

 

Les femmes d Alger

 

Картината на Пабло Пикасо „Les femmes d`Alger“ (Version „O“), „Алжирски жени“ (Версия „О“), рисувана през 1955 г., стана най-скъпото произведение на изкуството, продадено на търг.

Цената достигна 179 365 000 долара. Очакваната беше около 140 млн. долара. Картината беше продадена на търг на „Кристис“ през май 2015 г.

 

5. „No. 5″, 1948 – Джаксън Полак

Цена: 140 милиона долара

 

"No. 5". Джаксън Полак

„No. 5″. Джаксън Полак

 

 

6. „Жена III“, Вилем де Кунинг

Цена: 137,5 милиона долара

 

"Жена III" Вилем де Кунинг

„Жена III“
Вилем де Кунинг

 

7. „Портрет на Адел Блох Бауер“, Густав Климт

Цена: 135 милиона долара

 

Gustav_Klimt_Portrait of Adele Bloch-Bauer I

„Портрет на Адел Блох-Бауер“, Густав Климт

 

Картината е известна още като „Австрийската Мона Лиза“ и „Златната Адел“. Адел Блох-Бауер е дъщеря на генералния директор на Виенския банков съюз Мориц Бауер и съпруга на богатия индустриалец Фердинанд Блох.

През 2006 г. картината е продадена за рекордната сума от 135 милиона долара на американския милиардер предприемач Роналд Лаудер, син на Есте Лаудер (основател на козметичната компания Estée Lauder).

 

8. „Сънят“, Пабло Пикасо

Цена: 155 милиона долара

"Сънят", Пабло Пикасо

„Сънят“, Пабло Пикасо

 

9. „Портрет на доктор Гаше“, Ван Гог

Цена: 82,5 милиона

Portrait_of_Dr._Gachet

 

„Портет на д-р Гаше“ на Винсент ван Гог. През 1990 г. е продадена за над 82 милиона долара. Днес цената й е 148,9 милионс долара.

 

10. „Три студии на Лушън Фройд“, Франсис Бейкън

Цена: 142,4 милиона долара

 

"Три студии на Лушън Фройд",  Франсис Бейкън

„Три студии на Лушън Фройд“,
Франсис Бейкън

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.