Рубрики
Начало » Интересно » Новини » Отиде си Интернет геният Аарон Шварц

Отиде си Интернет геният Аарон Шварц

aaron shwarz26-годишният активист срещу цензурата в Интернет Аарон Шварц се е самоубил на 11 януари 2013 година, съобщават днес медии, а в Уикипедия вече е внесена датата на смъртта му. Близките му го описват като прекрасен и забавен, но напоследък  е страдал от депресия.

Аарон Шварц е известен още от малък като детето-гений, което още на 13 години печели престижни компютърни награди, а на 14 години вече е съавтор на RSS 1.0. На 20 години е съосновател на Reddit. Учи за малко в Станфорд, но напуска и продължава в Харвард.

„Крадецът, който краде знания“ – така го наричат през 2011, когато е арестуван и обвинен в системно източване на милиони академични статии от дигиталната библиотека JSTOR. Парадоксалното е, че учи етика в Харвард, а прониква в компютърната мрежа на MIT, за да открадне над 5 милиона дигитални копия на статии и документи, някои от които са изключително ценни и датират от 17 век. Възнамерявал е да ги разпространи безплатно в Интернет пространството.

Аарон Шварц е основател на Demand Progress, които започнаха кампания срещу Интернет цензурата (SOPA / PIPA).

„Аарон Шварц беше невероятна комбинация от политически възгледи, технически умения и интелигентност“, разказват негови приятели.

източник: http://www.aaronsw.com/, Wikipedia, Mashable

снимка: Wikipedia

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.