Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » До остров „Света Анастасия“ край Бургас

До остров „Света Анастасия“ край Бургас

Пътеписи от България

 

ostrov-sveta-anastasia-burgas-12-e1471292731912 (1)

 

Корабче, плаване, остров – това е една много добра идея за приятно развлечение при посещение в Бургас. Подходяща е и за възрастни, и за романтични двойки, и за семейства с деца. След 30-минутно плаване се стига до малкия остров „Света Анастасия“, който съчетава интересна история, красиви гледки и хубави местенца за отмора.

 

ostrov sveta anastasia burgas 15

 

Островът се намира на 6,5 км югоизточно от Бургас. Изграден от вулканични скали. Висок е 12 метра. Площта му е 0,01 кв.км.

 

ostrov sveta anastasia burgas 14

 

Още през епохата на късната античност островът е бил обитаван. За първи път е нанесен върху картата на Черно море от холандския картограф Николаос Витсен в края на XVII век. Преди години у нас е бил известен и като остров „Болшевик“.

 

ostrov sveta anastasia burgas 2

 

На острова се намира манастирът „Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)”. Това е единствената островна обител в България, част от която е запазена до наши дни. Най-ранните данни за него са от XV век. Бил е опожаряван няколко пъти, а също така е бил и нападан от пирати.

 

ostrov sveta anastasia burgas 5

 

Манастирската църква носи името „Успение Богородично“.

 

ostrov sveta anastasia burgas 13

 

Църковната обител просъществува до 1923 година. След това е превърнат в затвор. Там са заточени 132-ма комунисти и земеделци.

 

ostrov sveta anastasia burgas 7

 

След атентата в софийската църква „Света Неделя“ през 1925 година, островът отново е превърнат в затвор. На 29 юли 43-ма от арестантите успяват да избягат с две гребни лодки до нос Чукаля, откъдето се скриват в Странджа планина.

 

ostrov sveta anastasia burgas 8

 

Фарът на острова бил изграден от френска компания през 1889 г. През 1912 г. са положени основите за новия фар. Той е запален за пръв път на 13 юни 1914 г. Направлява корабите и до днес.

 

ostrov sveta anastasia burgas 4

 

От 60-те до 80-те години на XX век Островът става любимо място на творческата бохема на Бургас. Бургаският поет Христо Фотев е наричан от съгражданите си „губернатор“ на острова, тъй като прекарвал голяма част от времето си там. На острова е имало ресторант, малък хотел, църква и кей.

 

ostrov sveta anastasia burgas 1

 

Островът е известен и с това, че там са снимани филмите на Рангел Вълчанов „На малкия остров” и „Островът” на Камен Калев, с участието на Летисия Каста.

 

ostrov sveta anastasia burgas 9

 

От 2001 година островът „Света Анастасия“ е със статута на културно-историческа забележителност.

 

ostrov sveta anastasia burgas 16

 

От 2014 година е възвърната привлекателността на малкия остров и той се превръща в топ туристическа атракция за посещаващите Бургас. До него се стига с корабче, което тръгва от Морската гара.

 

korabche burgas

 

Препоръчва се да се направи резервация (има телефони, но ние не успяхме да се свържем и ни направиха резервация на място на Морската гара). Плаща се на място, когато се качвате на кораба. Цената е за пътуването в двете посоки. Ние платихме за билетите ни с корабчето „Кук“ общо 42 лева – за двама възрастни и двама учащи.

 

ostrov sveta anastasia burgas 20

 

Пътуването е половин час.

 

korabche burgas1

 

Престоят на острова е около час и половина.

 

ostrov sveta anastasia burgas 18

 

След това посетителите могат да се качат на същото корабче и да се върнат в града.

 

korabche burgas2

 

На острова има лекарна с напитки от билки, ресторант с автентични бургаски ястия по стари рецепти, музей, църква, кладенец, манастирска килия от Средновековието, пейки за почивка.

 

ostrov sveta anastasia burgas 19

 

А има дори и зала, в която децата могат да порисуват.

 

ostrov sveta anastasia burgas 11 viki

 

Най-често изобразяват красивия фар на острова.

 

Времето, което трябва да заделите за тази приятна разходка е около 3 часа.

 

ostrov sveta anastasia burgas 17

 

Половин час за предвижване до Морската гара, резервация, изчакване и качване на кораба. 2 часа и половина е пътуването и престоят на острова. Препоръчвам ви да си носите лека връхна дреха или шал, тъй като при пътуването подухваше и стана по-хладно.

 

Филм за остров „Света Анастасия“:

 

 

Карта на остров „Света Анастасия“:

 

 

Сайт на остров „Света Анастасия“ – http://anastasia-island.com/.

Транспорт до острова – http://anastasia-island.com/

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".