Рубрики
Начало » Интересно » „Отблизо“ – филм със звездни актьори, по известна пиеса и с препратки към опера на Моцарт

„Отблизо“ – филм със звездни актьори, по известна пиеса и с препратки към опера на Моцарт

 

imageedit_1_8742204126

 

Четирима звездни актьори играят блестящо във филма „Отблизо“ (2004). Това са Джулия Робъртс, Джъд Лоу, Натали Портман, Клайв Оуен. Те се забъркват в странни ситуации и любовни взаимоотношения.

 

Ана (Джулия Робърт) е фотографка. Алис (Натали Портман) е скитница. Дан (Джъд Лоу) е писател. Лари (Клайв Оуен) е лекар.

 

Филмът започва с изненадващата среща между Алис и Дан и между тях пламва любов. След това действието ни прехвърля напред във времето, когато Дан вече е написал първата си книга, а Ана му прави снимки за корицата. Между тях пламва любовна искра. Дан я моли да излязат, но тя не иска. През нощта Дан влиза в сайт за запознанства и си чати с лекаря Лари като се представя, че е красивата Ана. Определят си среща и така праща Лари на място, където ще срещне фотографката. Те се влюбват. Но нещата няма да свършат до този момент. Още няколко пъти ще се завъртят и ще преминем всички през различни заплетени ситуации.

 

Сюжетът и музиката във филма са препратки към операта на Моцарт Cosi fan tutte.

 

Филмът е по известната пиеса „Отблизо“ (1997) на Патрик Марбър, пожънала голям успех. Режисьор е Майк Никълс.

 

 

Филмът изобщо не е подходящ за деца. Препоръчвам го за вечерно настроение на съпрузи или влюбени двойки. Макар и някои сцени да са по-провокативни, има сериозна интелектуална закачка и дори след финала човек се връща към някои моменти, за да си спомни защо някой е казал точно определено изречение и е действал по конкретен начин. Следях с по-голям интерес Джулия Робъртс, но в края се оказа, че е трябвало да следя по-внимателно Натали Портман.

 

Филмът можете да се гледа по HBO Go. Вижте дискусията за филма тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".