Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Паметникът на Аристотел в Солун дарява с мъдрост

Паметникът на Аристотел в Солун дарява с мъдрост

 

aristotel solun 2

 

Ако потъркате с пръст палеца на левия крак на паметника на Аристотел в Солун, ще се сдобиете с мъдрост за цял живот. Това разказва легендата, която ме очарова. Бързо я споделих с хлапетата. Намерихме паметника и веднага реализирахме повелята. Сега вече сме щастливи, че сме споходени от мъдрост за цял живот.

 

aristotel solun viki

 

Паметникът на Аристотел в Солун се намира в източната част на известния солунски площад „Аристотел“. Изграден е от бронз. Изобразява древногръцкия философ Аристотел, който е седнал на мраморна пейка. В лявата си ръка държи папирус. Облечен е в хитон – най-използваната дреха в Античността. Това е вид туника. Мъжкият хитон е по-къс от женския. Палецът на левия му крак е леко повдигнат. Тъй като основната атракция е потриването на този палец – там е леко по-изтъркано.

 

За Аристотел в топ 5 факта:

1. Аристотел е един от най-известните древногръцки философ и учени. Наричан е „бащата на науката“.

2. Роден е през 384 г. п.н.е. в Стагира (на Халкидическия полуостров) на 55 км от Солун.

3. Той е бил ученик на Платон и учител на Александър Македонски.

4. Изучава анатомия, астрономия, география, геология, зоология, метеорология и физика. Пише за естетика, етика, икономика, метафизика, политика, психология, реторика и теология. Занимава се с образование, литература, поезия, проучва чужди обичаи. Съчиненията му са като енциоклопедия на древногръцкото познание.

5. Умира на 62-годишна възраст през 322 г. пр.н.е.

 

Снимка пред паметника на Аристотел и потъркването на палеца на левия крак са от почти задължителните туристически ритуали на всички, които попаднат на красивия площад на Солун.

 

aristotel solun 1

 

Самият площад „Аристотел“ също заслужава да му отделите време за разглеждане и спокойна разходка.

 

plostad aristotel solun sgradi 3

 

Площадът започва от брега на морето и стига до римския форум, който не е далеч от църквата „Св. Димитър“. Той е проектиран от френския архитект Ернст Хебрард през 1918 година.

 

plostad aristotel solun sgrada

 

През 1917 година е големият пожар в Солун, който опожарява голяма част от града. По-голяма част от площада е завършен през 50-те години на 20-ти век.

 

solun sgradi

 

Ернст Хебрард иска да подчертае връзката на града с Византийската империя и затова използва елементи за проектирането на сградите от византийската и западната архитектура, а не от архитектурата на Османската империя.

 

plostad aristotel sgradi

plostad aristotel sgradi 2

 

Фасадите на сградите около площада е трябвало да бъдат с много по-сложен дизайн, но по финансови причини през 50-те години ги опростяват. Погледнат от въздуха, площадът има форма на бутилка.

 

plostad aristotel solun koleda

 

На площад „Аристотел“ се провеждат и най-големите празници в града. Тук се посреща Коледа, Нова година, Великден.

 

plostad aristotel solun koleda 3

plostad aristotel solun koleda 2

Благодаря на Мария за информацията за поверието около паметника на Аристотел и за насоките, които ми даде за града!

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.