Рубрики
Начало » Интересно » Купувайте преживявания, а не вещи

Купувайте преживявания, а не вещи

Могат ли парите да купуват щастие?

 

cappadocia-1773468_640

 

Купувайте преживявания, спомени, а не вещи, съветват двама учени – Елизабет Дън и Майкъл Нортън, автори на книгата Happy Money: The Science of Smarter Spending“ (Щастливи пари: науката за по-разумни разходи).

 

Преживяванията носят повече щастие в сравнение с материалните блага, сочат редица проучвания.

 

Двама учени от Корнел – Томас Джилович и Травис Картър, помолили студентите си да посочат 4 преживявания и 4 вещи, които скоро са си купили. След това с кръг трябвало да отбележат къде са те и колко близо до себе си чувстват всяка от посочените покупки и преживявания. Като преживявания били посочени – пътуване до Африка, до Лондон/Израел/Будапеща с приятели, вечеря, представление, дипломиране. А като вещи – компютър, телефон, ботуши, часовник, дигитален фотоапарат и др. Получили се интересни резултати. Всички посочили по-близо до себе си преживяванията, а не вещите. Хората са свързани повече с преживяванията, а не с вещите. Преживяванията се превръщат в спомени.

 

Интересно е, че дори преживяванията, които не са протекли съвсем гладко, отново след време носят приятни усещания и човек си ги припомня с носталгия.

 

Участници в проучване е трябвало да сравнят покупки, които са направили с цел повишаване на щастието, пише Майк Викинг в книгата си „Малък наръчник по люка“. Едната група е „вещи“, а другата – „преживявание“. 57% от анкетираните псочват, че преживяването им е донесло повече щастие.

 

Елизабет Дън и Майкъл Нортън смятат, че ако човек иска да си купи щастие, по-разумно е да инвестира пари за преживявания, а не за вещи. Защо е важно това? Те дават няколко примера:

 

Преживяването ви събира с други хора и така се насърчават социалните връзки.

Преживяването създава една запомняща се история, която ще разказвате години напред.

Преживяването е тясно свързано с чувството ви за това кой сте или кой искате да бъдете.

Преживяването предоставя уникална възможност.

 

Дън и Нортън оформят 5 типа „щастливи пари“. На първо място са тези, похарчени за преживявания.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".