Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Районите на Париж като охлюв в забавна анимация

Районите на Париж като охлюв в забавна анимация

 

paris rayoni ohluv

 

Ако обичате Париж и четете с интерес всяко детайлче за този прекрасен град, сигурно ще ви е любопитно да изгледате една забавна анимация, която разказва как са създадени районите във френската столица и какви хора живеят в тях. Филмчето е дълго около 4 минути и половина и нагледно обяснява кои райони с каква слава са.

Париж е представен като охлюв.

 

paris rayoni ohluv 2

 

Във френската столица има 20 района.

 

paris 1 rayon ohluv

 

В 1-ви район се намира известният музей Лувър.

 

paris 7 rayon ohluv

 

В 7-ми район е Айфеловата кула.

 

paris 8 rayon ohluv

 

В 8-ми район – Шанз-Елизе.

В 18-ти район – базиликата Сакре кьор.

 

paris 16 rayon ohluv

 

В западните райони живеят богатите. Те са в 7, 8, 15 и 16 район.

 

paris bcbg 16 rayon

 

Най-харесван е 16-ти район. Това е буржоазният район с красивите къщи. Доброто общество на Париж – т.н. BCBG.

 

paris rayoni ohluv 4

 

На североизток са по-бедните райони – 18, 19, 20-ти. Тези райони започват да се нарастват бързо с индустриализацията от 19-ти век. В по-ново време са много популярни сред имигрантите от Азия, Африка и Магреб (Мароко, Алжир, Тунис, Либия и др.).

 

paris 18 19 20 rayon

 

В 13-ти район живеят китайски емигранти. Сред парижани е известен като „China town“. В него има азиатски магазини и екзотични ресторанти.

 

paris 13 rayon china town

 

В 11-ти район са на мода биохраните, велосипедите и артистите. Хората там са млади и креативни.

 

paris rayon reforma

 

Във филмчето ще видите как е било през 1795 г., когато Париж е бил по-малък и е имал само 12 района.

В средата на 19-ти век Жорж Осман е назначен за префект на Париж със задачата да модернизира френската столица. Филмчето разказва легенда как Барон Осман оформя районите по нов начин. 13-ти район се падал там, където живеят богатите (в днешно време 16-ти район), но те не били съгласни. Имало ироничен израз преди това, когато е имало само 12 района – „Да се ожениш в кметството на 13-ти район“, т.е. да живееш с някого без брак.

 

paris rayon reforma 2

 

А за доброто общество това не било приемливо.

 

paris rayon reforma 3

 

Така се оформили новите райони като спирала и 13-ти район се е паднал на друго място. А богатите си харесали 16-тото число за свой район.

Филмчето завършва с мечтите на Никола Саркози да направи един голям Париж, в който да влизат още райони.

Според пътеводителя за Париж на National Geographic парижани наистина са склонни да се отъждествяват със своя квартал. 20-те градски района на Париж са подредени като спирала, която започва от центъра и прилича на черупка на охлюв. 16-ти район е на заможните. Оживени многонационални квартали са Белвил (10, 11, 19 и 20 район), Китайският квартал и Менилмонтан на изток. Американците, европейците и японците предпочитат центъра и западната част. Преселниците от Югоизточна Азия (Камбоджа, Лаос, Виетнам) се установяват в 13-ти район. В 10-ти район има много турци и китайци. В 18-ти – алжирци и африканци, родени на юг от Сахара. В 19-ти – преселници от Африка на юг от Сахара и китайци. В Белвил има хора от различни националности и вероизповедания, пишат авторите на пътеводителя за френската столица. Там се намира и вторият „China Town“ на Париж, уточнява Уикипедия.

 

Ето и анимацията:

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.