Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Какво научих за персийския език и култура в една събота сутрин

Какво научих за персийския език и култура в една събота сутрин

 

persijski ezik

 

В събота дружно цялото семейство посетихме семинара за персийски език и култура на Детската академия на науките, изкуствата и спорта. Лектор беше „Фея“. Залата беше с персийски картини, имаше в началото приятна музика, а най-много се впечатлих от лекцията за произхода на някои български думи, които ги има и в персийския.

Например, запомних веднага думите „куче“ и „мозък“. Срещат се и още много – учените вече са изброили над 1000 думи. „Фея“ ни казваше как са на български, как са звучали едно време и как сега се срещат в съвременния език. Ето и още интересни примери от записките ми, които си водих по време на семинара. Описвала съм както чувам думата на персийски:

„аз“ – „йаз“
„аз съм“ – „азъм“
„мозък“ – „маз“
„земя“ – „зам, зем, зема, земо“
„бран“ (война) – „барана“
„бог“ – „бага“
„вир“ – „ваири“ (езеро)
„че“ – „че“
„давам“, „дам“ – „да“ (давам)
„дар“ – „дах“
„за“ – „зи“
„мъж“  – „мъж“ (голям), „мош“ (мъж, съпруг)
„жена“ – „жаная“ (жена)
„къща“ – „хущити“ (нещо удобно, безопасно), „къждей“ (къща)
„жив“ – „жво“
„живея“ – „живиам“
„топлина“ – „тап“
„хубаво“ – „ху“
„говедо“ – „гава“, „гао“ (крава)
„гоня“ – „ганя“ (преследвам, за да убия)
„гадая“ – „гад“ (питам)
„гатанка“
„година“ (свързано с имената на животните в календара) – „гаета“ (животно)
„дом“ – „демана“ (дом)
„дива“, „самодива“ – „даева“
„ден“ – „ден“
„държа“ – „дар“
„двери“ – „двара“ (врата)
„гора“ – „гаири“ (планина)
„говор“ – „гов“ (говорене)
„искам“ – „ис“
„като“ – „ката“
„мутра“ – „мутра“ (лице)

След запознаването с персийския език „Фея“ ни разказа и за някои техни празници. Обърна внимание на митологията и на бог Митра – персийско божество. Разказа ни за електричеството в Древна Персия и ни показа архитектурни шедьоври – персийски храмове, които най-вероятно са изваяни така изящно, благодарение на електричеството.

Накрая „Фея“ ни сподели и за четирима известни иранци в нашето съвремие – нобелова лауреатка, спортистка, астронавт-туристка и предприемач. Всъщност предприемачът е създателят на eBay – Пиер Омидяр, който е от ирански произход. Семейството му е живяло първо във Франция, а после е имигрирало в САЩ.

Следващите семинари на „Фея“ ще бъдат за персийското изкуство. Имаше предложения от публиката и за лекции за иранското кино и за иранската женска литература, а моето предложение беше за персийските приказки.

Семинарът, според мен, е подходящ за по-големи ученици – например, от 4 клас нагоре и за възрастни. Говори се на английски език.

Всичките ми снимки от Семинара за персийски език и култура можете да видите тук.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.