Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Фоторазходка из Двореца Кносос на остров Крит

Фоторазходка из Двореца Кносос на остров Крит

 

knosos

 

Дворецът Кносос най-точно показва достиженията на минойската цивилизация – първата цивилизация в Европа. Тук е имало красиви многоетажни сгради, а залите са красиво декорирани със стенописи. Тук, според легендите, е властвал цар Минос, а в лабиринта е живял страшният Минотавър – чудовището с глава на бик и тяло на човек. Най-голям разцвет Кносос има през 17-15 в. пр.н.е. Заслуга за преоткриването на минойската цивилизация има сър Артър Евънс – син на милионер, възпитаник на Оксфорд, историк и археолог, който посвещава живота си на разкопки в Кносос. На входа на археологическия обект има негов паметник.

 

knosos krit

 

Кносос се намира на около 5 километра от столицата на остров Крит – Ираклио. До археологическия обект е най-удобно да се стигне с такси. Цената от Ираклио до Кносос е около 10-11 евро, но има възможност и за пътуване с автобус. Най-добре е да се отиде по-рано сутрин, защото все още няма много хора, а и не е горещо. Най-изгодно е да се купи комбиниран билет за Кносос и за Археологическия музей в Ираклио, в който се съхраняват много ценни находки от Кносос и други забележителности от острова. Тогава цената е 16 евро, а иначе е по 15 евро на обект. Децата влизат безплатно, но трябва да им се даде билет от касата. Хубаво е да се наеме екскурзовод. Цената за група от 8 души е 80 евро – по 10 евро на човек, но ако няма достатъчно хора, могат да ви предложат индивидуална беседа. На нас ни намалиха цената на 60 евро. Останахме доволни от разказа и научихме доста нови неща.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".